RWE wilde al eerder windmolens op de Dollarddijk

Waterschap Hunze en Aa’s blijkt in 2017 ook al benaderd door energiereus RWE voor het plaatsen van windmolens op de Dollarddijk.

Hoofdkantoor waterschap Hunze en Aa's

Hoofdkantoor waterschap Hunze en Aa's Foto: Foto DvhN

Om hoeveel windmolens het destijds ging weet Inge Eshuis, dagelijks bestuurder bij het waterschap niet. ,,Maar toen had de provincie geen ruimte meer”, weet Eshuis. Drie jaar later heeft RWE zich opnieuw gemeld met het verzoek om op grond van het waterschap windmolens te mogen plaatsen.

Batterij aan voorwaarden gesteld

Hunze en Aa’s wil meewerken door een intentieverklaring op te stellen, maar stelt daar, mede op aandrang van het algemeen bestuur, diverse natuur- en milieuorganisaties en dorpsbelangen verenigingen, een batterij aan voorwaarden aan vast. Een brief op poten is aan de directie van RWE Innogy Windpower gestuurd met het verzoek te reageren.

Het waterschap heeft geen deadline verbonden aan beantwoording van de brief. Eshuis gaat er echter vanuit dat de energiereus snel actie onderneemt. ,,Zij willen uiteindelijk windmolens plaatsen.”

Voor Eshuis is vooral van belang dat er draagvlak onder de bevolking is voor het plan. ,,Maar uiteraard ook dat rekening wordt gehouden met de belangen voor welzijn, leefbaarheid, natuur en landschap.”

Ze hecht er nogmaals aan te stellen dat mogelijk 15 kilometer Dollarddijk in aanmerking komt. ,,En van dat aantal slechts een beperkte oppervlakte. Een kilometer wellicht, maar dat weet ik natuurlijk niet. Dat moet je RWE vragen.”

Ze gaat er overigens vanuit dat voordat er eventueel groen licht komt van de provincie en gemeente er een heel lang traject bewandeld moet worden. ,,Dit gaat heel, heel lang duren. Dit lukt je niet in een jaar”, schat Eshuis.

Andere waterschappen hebben ook belangstelling voor ‘dijkmolens’

RWE woordvoerder Rik Hammer wil niet vooruit lopen op het proces. Hij laat weten dat de energiereus kennis heeft genomen van de brief en deze zorgvuldig gaat bestuderen. ,,Vervolgens zullen we de brief beantwoorden en daarbij rekening houden met de verschillende kanten van het plan. Het initiatief komt voort uit eerdere gesprekken die we met waterschap Hunze en Aa’s hebben gevoerd.”

Volgens Hammer hebben ook andere waterschappen belangstelling getoond, om op deze manier een extra functie toe te voegen aan dijken in Nederland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu