‘Dialectdominee’ Struif (86) overleden. Weddenschap lag ten grondslag aan zijn Grunneger Dainsten

Foto ter illustratie Pixabay

Op 86-jarige leeftijd is vorige week dominee Engel Jan Struif die voorganger was in achtereenvolgens de hervormde kerk van Ezinge, Zuidhorn en Oosterwolde overleden. Sinds 1969 ging hij meermalen per jaar voor in het Gronings. De eerste keer was in de kerk van Oostum. Een weddenschap lag hieraan min of meer ten grondslag.
Lees meer over
Westerkwartier

Een ouderling van zijn gemeente in Ezinge wist dat Struif geboren was in Nieuw Beerta. Hij daagde Struif uit een preek te houden in het Gronings in ruil voor 25 gulden. Jaarlijks vinden nog altijd zo’n vijftig Grunneger Dainsten plaats. Struif zette zich ook vele jaren in voor het uitbrengen van een Bijbelbelvertaling in Groninger dialect.


Struif die nagenoeg blind van geboorte was en theologie studeerde in Groningen, trad in 1966 aan als predikant in Ezinge. In 1972 verruilde hij Ezinge voor Zuidhorn. Van 1985 tot zijn emeritaat in 1996 diende hij de kerk van Oosterwolde. Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag vond een orgelconcert plaats in Zuidhorn. In een interview ter gelegenheid van deze mijlpaal stak Struif zijn geloofstwijfel bij vlagen niet onder stoelen of banken. Eerlijk bekende hij toen: ,,Soms preek ik op de kansel tegen mezelf.’‘

Nieuws

Meest gelezen

menu