‘Horecastop kwam voor ons iets te vroeg’

De exploitanten Ton Banus en Bennie Ritel van grandcafé-logement In 't Holt in Zuidhorn. Koos Bijlsma

Na een maandenlange lockdown wegens corona is de horeca weer open. Horecaondernemers zijn blij weer gasten te mogen ontvangen. In de laatste aflevering van serie ‘Hoera voor de Horeca’ deze week de exploitanten Ton Banus en Bennie Ritel van hotel-grandcafé In ‘t Holt 1654 in Zuidhorn.

Vier jaar geleden onderging hotel-restaurant In ‘t Holt in Zuidhorn een ware facelift. Van onder tot boven werd het bedrijf volledig gerenoveerd. Ook de formule ging over de kop. In ‘t Holt presenteert zich nu als grand-cafe-logement. Veel klassieke elementen in het interieur bleven behouden. Tegelijkertijd werd modern design toegevoegd, waardoor jong en oud de weg naar restaurant en in de zomer vooral ook het terras weten te vinden. Het logement met negen kamers (voorheen waren dat er zeven) trekt gasten uit alle windstreken van de wereld.

‘We hebben een heerlijk huisje gevonden’

De huidige exploitanten Ton Banus (61) en Bennie Ritel (52) bliezen het horecabedrijf nieuw leven in. Zij runden voorheen hotel Corps de Garde (19 kamers) in Groningen. Aanvankelijk was Zuidhorn met name voor Bennie Ritel die tot haar 20ste jaar op Schiermonnikoog woonde en daarna 30 jaar in de stad Groningen, geen eerste keus. Maar in korte tijd slaagde het stel erin zich te settelen in Zuidhorn. Ze roemen de rust en de ruimte die hier te vinden is. ,,We hebben een heerlijk huisje gevonden. Alle voorzieningen zijn hier op fietsafstand voorhanden.’‘

Niet louter rozengeur en manenschijn

Toch is het horeca-avontuur van het stel niet een verhaal van louter rozengeur en maneschijn. Want corona gooide begin vorig jaar fors roet in het eten. De gedwongen rustperiode tijdens de eerste lockdown beleefde het echtpaar als dubbel. ,,De opbouw van de nieuwe onderneming had veel van mijn krachten gevergd. Eigenlijk was ik helemaal opgebrand, toen de deuren verplicht dicht moesten’‘, vertelt Bennie. Hierdoor brak voor hen een periode van rust aan die vooral door partner Ton in eerste instantie als weldadig werd ervaren. Maar zorgen waren er ook. Want inkomsten bleven vele weken uit. ,Financieel was het een drama’‘, blikt Bennie terug.

Knagende onzekerheid over de toekomst

In de zomerperiode vorig jaar mocht In ‘t Holt weer open. ,,Mede door dat fraaie weer was het bij vlagen knetterdruk. Vooral op ons terras.’‘ Maar in het najaar brak de tweede lockdown aan. Op dat moment was Bennie van haar burn-out nog lang niet hersteld. Door de knagende onzekerheid over de toekomst van het bedrijf raakte Ton bijkans depressief, vertelt hij zelf. Het exploitantenechtpaar roemt de medewerking die ze van de eigen huurbaas kregen. ,,Die was met de huur die wij moesten afdragen, uiterst coulant. Zonder zijn hulp hadden wij het niet gered.’‘

‘Nog steeds is mijn energie heel gauw op’

Ton Banus legt uit dat het opstarten van het horecabedrijf na een lockdown niet eenvoudig is. ,,Dat gaat gepaard met veel stress’‘, zegt hij. Hij prijst zich gelukkig dat zijn bedrijf inmiddels weer redelijk op de rit is. ,,We hebben 100 procent bezetting in het logement. En gelukkig is partner Bennie weer terug. Ze krabbelt langzaam op uit haar burn-out.’‘ Bennie bevestigt dit zelf tijdens het vraaggesprek. Maar zegt er eerlijk bij: ,,Ik ben er nog niet. Nog steeds is mijn energie heel gauw op.’‘

Het was liefde op het eerste gezicht

De wijze waarop Banus en Ritel elkaar jaren geleden vonden, mag bijzonder heten. Bennie: ,,In die tijd was Ton hoofd horeca bij de Stadsschouwburg in Groningen. Hoewel ik Kunstacademie heb gedaan, solliciteerde ik bij hem. Het was liefde op het eerste gezicht. Tien jaar lang werkten we in de Stadsschouwburg collegiaal samen. In ‘t Holt is het derde bedrijf op rij dat wij als stel runnen.’‘

‘We kunnen geen nieuwe lockdown gebruiken’

Nog steeds zijn Banus en Ritel verliefd op het historische pand waarin In ‘t Holt is gevestigd. ,,We zijn blij met de toneelzaal op de bovenverdieping van ons bedrijf. Met het schouwburghart dat in ons zit, komt die toneelzaal van pas. Dit theater in combinatie met een grand-café en een logement maakt het plaatje voor ons compleet.’‘ De boekingen voor vergaderingen, feesten en partijen druppelen inmiddels weer volop binnen. Toch is het echtpaar nog niet helemaal gerust: ,,Door corona moesten we ons in de schulden steken. We kunnen geen nieuwe lockdown gebruiken.’‘

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier
menu