‘Tweede leven’ voor elektronica. Maakplaatsen’ geopend in bibliotheken van Marum en Grootegast

Vrijwilliger Gert Niehof van de ‘Maakplaats’ in de bibliotheek van Marum geflankeerd door Tineke Goossens (links) van Biblionet en Titia ten Hove van De Schans. Koos Bijlsma

De bibliotheken in Marum en Grootegast bieden een nieuwe dienstverlening aan. Bezoekers kunnen kapotte elektronische apparatuur onder de arm meenemen naar de biebs. Vrijwilligers, die beschikken over twee rechterhanden, staan dan klaar om te kijken of er iets te repareren valt.
Lees meer over
Westerkwartier

De vrijwilligers Jos van Bakel (34) uit Zuidhorn en Gert Niehof (51) uit Grootegast zijn volop gemotiveerd om in de bibliotheek in Marum hun diensten aan te bieden. Beiden hebben een vaste baan. Zij namen vorige week vrijaf van hun werk om de aanbieders van de kapotte elektronica te woord staan.

‘Wat kapot is, is kapot’

Storm liep het niet meteen. Maar dat medewerkster Tineke Goossens van Biblionet begrijpt dat: ,,’Wat kapot is kapot’, menen veel mensen. Een breed misverstand is dat repareren vaak duurder is dan de aanschaf van een nieuw apparaat.’‘ Na een periode van gewenning is Goossens ervan overtuigd dat mensen de weg naar de hoek ‘Maakplaats’, zoals het wordt genoemd in de bibliotheken, weten te vinden.

Goossens kwam zelf op het idee om de biebs van Marum en Grootegast voor dit doel in te zetten. ,,Veel bibliotheken hebben al een functie als handwerkcafé. Ook worden hier cursussen gegeven om vooral ouderen digitaal op weg te helpen.’‘ Elders in de provincie draaien zogenoemde ‘repaircafés’ waar eveneens kapotte huishoudelijk apparaten ter reparatie kunnen worden aangeboden. ,,Zo’n repaircafé schijnt in Leek al te bestaan en eerder ook al in het Zonnehuis in Zuidhorn. Daarom kozen we Marum en Grootegast uit als ‘Maakplaatsen’.’‘

Eenmaal in de maand in de bieb aan de slag

Op een oproep voor vrijwillige medewerkers kwamen vijf spontane reacties. Daaruit zijn vier vrijwilligers geselecteerd, die in duo’s eenmaal in de maand in beide biebs aan de slag gaan: elke derde donderdag van de maand van 10 tot 12 uur in Marum. En iedere derde vrijdag van de maand van 14 tot 16 uur in Grootegast. De vrijwillige medewerkers werden geselecteerd door Titia ten Have van welzijnsorganisatie De Schans.

Afgelopen donderdag werd in Marum de ‘aftrap’ verricht door waarnemend wethouder Pieter van der Zwan. Hij nam van huis een defecte boormachine mee. Het kostte Van Bakel en Niehof niet veel moeite om een diagnose te stellen: ,,De boormachine was al heel lang niet meer gebruikt. Zodoende waren de accu’s leeg.’‘ Advies aan de wethouder: schaf nieuwe accu’s aan.

Een tweede leven

Andere bezoekers boden onder meer een kapotte mixer aan die ter plaatse werd hersteld en een dito brandmelder. Niehof zegt er veel plezier aan te beleven om kapotte producten een ‘tweede leven’ te bezorgen: ,,Al te veel kapotte tv’s. computers, mixers en ladyshaves etc. belanden bij het vuil. Dat is toch zonde? Zelf probeer ik thuis alles zoveel mogelijk te repareren wat stuk gaat. Ook buren kloppen hiervoor bij mij aan. Graag stel ik mijn kennis breder beschikbaar.’‘

De opening van de ‘Maakplaats’ in Grootegast werd vrijdag verricht door wethouder Hielke Westra. De klanten worden hier geholpen door de vrijwilligers Koos Brander uit Zuidhorn en Klaas van der Heide uit Doezum.

Nieuws

menu