Uitbaters Het Oude Raadhuis in Zuidhorn zetten bedrijf te koop. ‘We brengen Sepp liefst zelf naar bed’ | Hoera voor de Horeca

De uitbaters Aljo en Wanda Buiter achter de bar van Het Oude Raadhuis in Zuidhorn dat sinds kort te koop staat. Koos Bijlsma

Na een maandenlange lockdown wegens corona is de horeca weer open. Horecaondernemers zijn dolblij weer gasten te mogen ontvangen. In de rubriek ‘Hoera voor de Horeca’ deze week: de uitbaters Aljo en Wanda Buiter van restaurant-bistro Het Oude Raadhuis in Zuidhorn. Hun bedrijf staat sinds kort te koop.

Ook voor Aljo en Wanda Buiter had de noodgedwongen horecasluiting een grote impact. ,,Als je gedwongen wordt om je zaak te sluiten, is dat echt heel wat anders dan lekker op vakantie gaan’, zegt Wanda.

Haar man Aljo herinnert zich nog de aankondiging van de eerste lockdown in maart vorig jaar. ,,De persconferentie was op zondag. Om zes uur ‘s avonds moest de hele horeca dicht. We volgden de persconferentie vanuit onze vakantiebungalow op de Hunzebergen in Exloo. De avond tevoren hadden we met vaste gasten, familie en vrienden in ons restaurant nog uitbundig mijn 50ste verjaardag gevierd.’‘

Onmiddellijk een actie bedacht

Aljo Buiter is een uitgekiende inkoper. ,,Toch lag er nog een aantal verse producten in het bedrijf die we voor eigen gebruik onder de familie hebben verdeeld.’‘ Om te voorkomen dat ze zonder inkomen kwamen te zitten, bedachten ze onmiddellijk een actie. ,,Gasten konden een waardebon kopen voor 50 euro. Om hiervoor later een diner terug te krijgen ter waarde van 75 euro.’‘

In korte tijd kwam er zo 4000 euro binnen. ,,De verkoop van de bonnen gingen ons iets te rap. Toen hebben we de actie stopgezet.’‘ Gasten gingen tot de aankoop van bonnen over om het bedrijf te steunen. Een deel van de toen verstrekte waardebonnen is inmiddels verzilverd. ,,Maar er zijn gasten die erop staan om alsnog 75 euro neer te tellen voor een diner. En anderen zien zelfs af van het verzilveren van de bonnen omdat ze ons en ons bedrijf een warm hart toedragen.’‘

Tijdens bedtijd van ons kind hard aan het werk

Dezer dagen hakten Aljo en Wanda Buiter de knoop door: hun bedrijf in Zuidhorn dat ze dertien jaar geleden begonnen, staat te koop. Het uitbatersechtpaar verzekert dat dit besluit losstaat van alle coronaperikelen. ,,We hebben een zoontje genaamd Sepp die inmiddels 2 jaar is. Die willen we zelf graag ‘s avonds naar bed brengen. Op veel dagen in de week lukt dat nu niet omdat we tijdens bedtijd van ons kind in ons bedrijf hard aan het werk zijn.’‘

Aljo: ,,Wanda en ik hebben Sepp weloverwogen op de wereld gezet. Daar moeten we de consequentie uittrekken. Dat is de reden dat het bedrijf te koop staat.’‘ Inmiddels hebben de eerste kijkers zich al gemeld. Een jaar of zes geleden had de familie Buiter het bedrijf ook willen verkopen. Toen hadden ze het plan opgevat om in hun favoriete vakantieland Spanje een nieuw horeca-avontuur te beginnen. Bij gebrek aan animo van potentiële kopers ging dat avontuur indertijd niet door.

Verliefd op het karakteristieke pand

Het echtpaar heeft er alle vertrouwen in dat de verkoop deze keer wél gaat lukken. ,,We maken er nu serieus werk van. Ook door een makelaar in te schakelen.’‘ Het jonge gezin Buiter woont nu op de bovenverdieping van het restaurantpand dat zij huren. ,,In 2023 loopt ons huurcontract af. Dan stoppen we sowieso. Als we een koper vinden, neemt die het contract over.’‘

De Buiters belandden indertijd in Zuidhorn nadat ze verliefd waren geraakt op het karakteristieke pand waarin hun bedrijf zetelt. De vaste gastenkring en het pand loslaten wordt volgens Wanda nog wel een dingetje. Na de verkoop is het de bedoeling dat ze eerst hun vakantiehuis in Exloo permanent gaan bewonen. ,,Op termijn hopen we we ergens in Drenthe een bedrijf te beginnen voor daghoreca. Maar die plannen zijn nog allesbehalve vastomlijnd.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier
menu