'Wereld zakt even onder je voeten weg' | Hoera voor de Horeca

Eigenaar Harmen Postma draait sinds april vorig jaar de scepter bij buffetrestaurant De Piramide in Opende. Koos Bijlsma

Na een maandenlange lockdown wegens corona is de horeca weer open. Horecaondernemers zijn dolblij dat ze weer gasten mogen ontvangen. In de rubriek ‘Hoera voor de Horeca’ belichten we een aantal bedrijven. Deze week: buffetrestaurant De Piramide in Opende.

Eigenaar Harmen Postma (48) van buffetrestaurant De Piramide in Opende kijkt optimistisch naar de toekomst. ,,Ons geluk is dat we hier op een markante plek zitten in Opende. Iedereen weet dat hier een restaurant zit. Daardoor weten mensen gemakkelijk de weg hier naartoe te vinden. Bovendien zijn onze gasten loyaal. Toen we tijdens de horecastop noodgedwongen onze deuren moesten sluiten, kwamen gasten in groten getale om gebruik te maken van de afhaalservice van maaltijden die we boden.’‘

Het horecabloed kruipt waar het niet gaan kan

Per 1 april vorig jaar nam de in Beetsterzwaag woonachtige Postma het horecabedrijf van de vorige eigenaar over. Dat was Freddy van Dekken. ,,Voordat ik zelfstandig horeca-ondernemer werd, was ik ook al actief in de horeca. De laatste tien werkte ik bij groothandel Makro. De Piramide in Opende was in die tijd één van m’n klanten. De vorige eigenaar belde mij om te vertellen dat hij het bedrijf te koop had gezet. Het horecabloed kruipt waar het niet kan gaan. Zo ben ik erin gestapt.’‘ Mede een reden voor Postma om De Piramide over te nemen, was dat zijn inmiddels 20-jarige zoon Kevin ook in de horeca werkzaam is. Zijn zoon treedt per 1 september dan ook toe tot het bedrijf.

Maaltijden speciaal voor ouderen

Vlak vóór corona was de koop van het bedrijf gesloten. Op de vraag hoe hij de coronaellende heeft beleefd, zegt Postma: ,,Als je net begonnen bent met je bedrijf, is het alsof de wereld onder je voeten vandaan zakt.’‘ Op 16 maart hebben we met het personeel de koppen meteen bij elkaar gestoken en besloten om een afhaal- en bezorgservice van maaltijden te beginnen.’‘ Ook na corona zet De Piramide de afhaalservice door. Verder legde hij zich nog toe op het bereiden van maaltijden speciaal voor ouderen die thuis in de magnetron kunnen worden opgewarmd. Onder meer Wilhelminahoeve in Opende betrekt haar maaltijden van dit horecabedrijf.

Bereid vrijwillig uren in te leveren

Eigenaar Harmen Postma runt het bedrijf met circa 18 personeelsleden. Ondanks corona slaagde hij erin om alle medewerkers vast te houden. ,,Vaste personeelsleden waren bereid vrijwillig uren in te leveren tijdens de horecastop. Mede daardoor zijn we erin geslaagd om het hoofd boven water te houden’‘, zegt hij. Geld verdienen was er tijdens corona niet bij, zegt hij er eerlijk bij. ,,Gelukkig heb ik een partner die een baan heeft bij het Martini Ziekenhuis in Groningen. Zo hebben we deze moeilijke tijd kunnen overbruggen.’‘

Foodtruck die barbecues verzorgt

Juist in zo’n lastige tijd komt het volgens Postma aan op creativiteit bij een ondernemer. ,,Met een vriend heb ik een zogenoemde foodtruck aangeschaft die barbecues verzorgt bij mensen thuis. En verder verzorgen wij als bedrijf hightea’s bij de naburige theetuin Struneke.’‘ De Piramide telt binnen 112 zitplaatsen en op het terras nog eens 40. Voor een buffet moet gemiddeld 26,50 euro (exclusief drankjes) worden neergeteld. ,,Gasten kunnen dan onbeperkt de hele avond bij ons borrelen en eten.’‘ Op zaterdag en zondag worden ook lunches geserveerd.



Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier
menu