‘Wind jullie richting, dan komen wij’ | Hoera voor de Horeca

Eigenaresse Bea Jager-Top met dienblad in de weer op het terras van het Bakkerscafé in Grijpskerk. Koos Bijlsma

Na een maandenlange lockdown wegens corona is de horeca weer open. Horecaondernemers zijn blij dat ze weer gasten mogen ontvangen. In de rubriek ‘Hoera voor de Horeca’ deze week: eigenaresse Bea Jager-Top van het Bakkerscafé in Grijpskerk.

Een aantal jaren geleden sloot de ene kroeg na de ander in Grijpskerk. Dat deed Harry en Bea Jager van Bakkerij Jager besluiten om een zogenoemd Bakkerscafé met een veertigtal zitplaatsen te openen, achter hun bedrijf dat gevestigd is aan het Kerkplein. Achter de zaak werd grond aangekocht. Drie jaar geleden was de bouw klaar en kon het café-lunchroom dat een nostalgische sfeer uitademt, worden geopend. De meeste producten die hier worden geserveerd, zijn van eigen makelij. Dat varieert van gebak, allerlei broodjes tot het typisch Groninger gerecht poffert en uitsmijters.

Werken van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat

Volgens Bea Jager (56) overtreft de belangstelling van gasten en klanten alle verwachtingen. ,,Veel feesten, partijen, vergaderingen en zelfs muziekfestivals vinden hier plaats.’‘ Natuurlijk gooide corona ook roet in het eten voor het Bakkerscafé. ,,Maar eerlijk gezegd kwam de horecasluiting maart vorig jaar voor mij wel even op een gelegen moment. Met een bakkerij, een winkel en een café-lunchroom werk je vaak van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Door corona moesten we even pas op de plaats maken.’‘

‘Ik probeer de woensdag voor mezelf te reserveren’

Werkweken van vijftig tot zestig uur zijn voor Bea Jager eerder regel dan uitzondering. ,,Omdat we op zaterdag open zijn, probeer ik de woensdag voor mezelf te reserveren. Dan houden onze medewerkers de zaak draaiende.’‘ De familie Jager greep de horecasluiting aan om zaken op een rij te zetten: ,,Het dorp is dolblij met ons Bakkerscafé. Maar feestjes die om acht uur ‘s avonds beginnen, duren soms tot middernacht. De volgende morgen gaat de bakkerswinkel weer open hè?’‘ De eigenaren hebben daarom besloten dat het Bakkerscafé behalve op zondag ook op zaterdagavond dicht blijft.

Er werd massaal gewandeld en gefietst

Vooral in het zomerseizoen van het vorig was het in Bakkerscafé een drukte van jewelste. Een vakantie in het buitenland durfden de meeste Nederlanders niet aan. Er werd massaal gewandeld en gefietst. In Grijpskerk waaien passanten dan bij ons aan. We proberen het voor iedereen hier gezellig te maken. Ook zelf beleven wij aan dat vermaak veel plezier.’‘ Onder de passanten zitten ook vaste gasten:,,Regelmatig doet een groep fietsers uit Zuidlaren die er wekelijks op uittrekt, ons bedrijf als pleisterplaats aan. Ze zeggen: ‘Als de wind richting van Grijpskerk staat, komen wij eraan.’‘

Bakkerswandeltocht groot succes

Dit jaar is voor Bakkerij Jager een jubileumjaar. ,,Vijfenzeventig jaar geleden zijn mijn schoonouders Sietze en Marijke Jager hier begonnen.’‘ Vanwege de coronaperikelen durft het bakkersechtpaar nog geen feestelijke activiteiten te plannen. ,,Tot tweemaal toe organiseerden we vanuit het café eerder een Bakkerswandeltocht. Die trok de eerste keer 100 en de tweede keer zelfs 300 deelnemers.’‘

Poffert en havermoutkoeken

Sinds een jaar of twee levert Bakkerij Jager producten die verkrijgbaar zijn op de afdeling streekproducten in de schappen van de Groninger filialen van Albert Heijn. ,,Dat begon met poffert en later havermoutkoeken. AH wisselt het assortiment voortdurend. Toen onze poffert bij AH niet meer verkrijgbaar was, kwamen klanten naar onze zaak in Grijpskerk om het product te kopen.’‘

De eigenaren Harry en Bea Jager hebben hun opvolging al geregeld. Op termijn neemt jongste zoon Bert (28) het bedrijf over. ,,Misschien kunnen Harry en ik ons tegen die tijd concentreren op het Bakkerscafé.’‘

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier
menu