Aanbesteding afval in Westerkwartier hoeft van de rechter niet over

De rechtbank in Groningen. Foto: Jaspar Moulijn

De gemeente Westerkwartier heeft geen fouten gemaakt bij de aanbesteding van de inzameling van kunststof en oud papier.

Na onderhandelingen over de prijs is het werk voor de komende zes jaar gegund aan recyclingsbedrijf HRM in Grootegast. Dat besluit hoeft niet ongedaan te worden gemaakt, oordeelde de rechter gisteren in een kort geding dat was aangespannen door loonbedrijf Stuut uit Jonkersvaart en recyclingbedrijf Hummel in Leek.

Regels versoepeld

Stuut en Hummel verweten de gemeente dat de eisen waaraan de inzamelaar moet voldoen, achteraf veel minder hoog zijn dan aanvankelijk in de aanbesteding was gemeld. Als de eisen van meet af aan zo soepel waren geweest, hadden Stuut/Hummel ook willen deelnemen aan de aanbesteding. Hun inschatting is dat zij kansrijk waren geweest om de opdracht binnen te halen.

Minimale eisen

Volgens de advocaat van de gemeente voldoen Stuut/Hummel niet aan de minimale eisen die hiervoor gelden. Een deelnemer aan een dergelijke aanbesteding moet beschikken over aantoonbare ervaring met afvalinzameling en eerder een order hebben uitgevoerd tot minstens 250.000 euro. Daaraan voldoen beide bedrijven niet, erkent de rechter.

Bezwaren komen te laat

De rechter onderschrijft ook het bezwaar van de gemeente dat Stuut/Hummel veel te laten waren met het aanhangig maken van hun bezwaren. Eind vorig jaar was duidelijk dat de aanbesteding is in eerste aanleg was mislukt en de gemeente in onderhandeling ging met HRM. Toen hadden Stuut/Hummel moeten protesteren. Dat deden zij pas in juni toen het werk al was vergund en de termijn om het gunningsbesluit aan te vechten, was verstreken, stelt de rechtbank.

Milieuwethouder Hielke Westra (CDA) toonde zich vrijdagmiddag tevreden over de uitkomst van het kort geding. Stuut/Hummel als tegenpartij zijn door de rechtbank veroordeelt tot het betalen van de proceskosten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu