Aanhoudende verpaupering voormalige discotheek Pruim en andere panden in Zevenhuizen zit raadslid hoog

De gemeente Westerkwartier boekt nog niet veel resultaat bij de aanpak van verpauperde panden in Zevenhuizen.

Het Pruim-pand.

Het Pruim-pand. Foto: archief DVHN

Tot op heden zijn nog geen dwangsommen opgelegd die de particuliere eigenaren van de panden moeten dwingen om aan achterstallig onderhoud te gaan doen. B en W denken dat het voeren van overleg met de eigenaren meer uithaalt dan dreigen met dwangsommen. De inschatting van het college is dat dwangsommen niet veel zullen uithalen omdat de eigenaren krap bij kas zitten. Eén van de verpauperde panden betreft de voormalige discotheek Pruim aan de Hoofdstraat. De afspraak is gemaakt dat werkzaamheden zullen worden verricht aan de voor- en zijgevel van dit gebouwd. De vergunning hiervoor wordt binnenkort aangevraagd, aldus B en W.

Monitoren

In reactie toont Slotema zich teleurgesteld in de gang van zaken. ,,Ik vind het veel te vrijblijvend wat hier gebeurt’‘, zegt. Al vijftien jaar laten de eigenaren de drie betreffende panden bij de entrees van Zevenhuizen aan hun lot over. Hij vindt dat de gemeente nu tot maandelijkse monitoring over moet gaan. ,,Als de eigenaren de aanwijzingen van de gemeente naast zich neerleggen, moeten er dwangsommen volgen. Dat moet net zo lang doorgaan totdat de eigenaren in actie komen’‘, meent hij.

‘Ik laat niet los’

Als raadslid van de voormalige gemeente Leek maakte Slotema zich jarenlang hard voor aanpak van de verpauperde panden in Zevenhuizen. ,,Ik laat niet los. Daar ga ik in de nieuwe gemeente mee door. Dat ben ik aan Zevenhuizen verplicht.’‘ Volgens hem kan Westerkwartier een voorbeeld nemen aan de naburige gemeente Noordenveld: ,,Door de eigenaren op de huid te zitten, zijn verwaarloosde panden tegenover de kerk in Nieuw Roden in no time opgeknapt.’‘


Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier
menu