Bert Weggemans uit Niebert brengt dichtbundel uit in Westerkwartiers. 'Ik kan niet zonder poëzie'

Dichter Bert Weggemans bij de sluis even buiten Niebert die hem inspireerden om er een gedicht over te maken.

Dichter Bert Weggemans uit Niebert legt dezer dagen de laatste hand aan zijn bundel ‘Sluuske aan t Olle Diep’ die naar verwachting medio januari verschijnt. Alle gedichten die hierin zijn opgenomen, staan geschreven in het Westerkwartiers.
Lees meer over
Westerkwartier
Noordenveld

Medio oktober kwam zijn debuutbundel uit getiteld ‘De mens uit het beest halen’. Deze bundel is Nederlandstalig. De 66-jarige Weggemans zegt in 2010 te zijn begonnen met het schrijven van gedichten. Dat was nadat hij na 32 jaar om gezondheidsredenen moest stoppen als docent Engels. Zijn hele leven staat naar zijn zeggen inmiddels vrijwel geheel in het teken van het schrijven van gedichten. ,,Elke dag ben ik bezig met poëzie.’‘ Hij gebruikt het dichten, zegt hij, om ordening te brengen in zijn gedachten. En bekent: ,,Ik kan er niet meer zonder.’‘

Overeenkomsten en verschillen tussen Drents en Westerkwartiers

De eerste gedichten die hij maakte, waren in het Nederlands. Daarna legde hij zich vooral ook toe op het dichten in het Westerkwartiers. Dat was nadat hij bij dialectkenner Geert Zijlstra, die actief is bij de stichting Mien Westerkwartier, een cursus had gevolgd. Later bekwaamde hij zich nog verder in het schrijven in het Westerkwartiers bij zijn ‘leermeesters’ Alie de Vries uit Nuis en de uit Zevenhuizen afkomstige Tonko Ufkes.

Zelf woont Weggemans al veertig jaar in Niebert. Hij groeide evenwel op in het Zuidoost-Drentse Roswinkel. Volgens hem zijn er overeenkomsten én verschillen tussen het Drentse dialect en het Westerkwartiers. ‘‘Het Westerkwartiers kent nadrukkelijk Friese invloeden. Het woord ‘jullie’ wordt in deze taal aangeduid met ‘jim’ of ‘joe’. Dat komt dichtbij het woord ‘jimme’, zoals Friezen dat plegen uit te spreken.

Zangeriger en melodieuzer dan Groninger dialect

Weggemans waardeert het Westerkwartiers. ,,Het is zangeriger en melodieuzer dan het Groninger dialect. Het is een taaltje dat zich met lage klinkers er goed voor leent om op toon te worden voorgedragen.’‘ De dichter uit Niebert is regelmatig van de partij om op vertelavonden van streektaalvereniging Mien Westerkwartier uit eigen werk te declameren. Hij is onder de indruk van de activiteiten van Mien Westerkwartier. ,,Er is opvallend veel animo voor de activiteiten van deze vereniging die inmiddels al jarenlang op touw worden gezet.’‘

Hoewel hij nog geen tien jaar actief is als dichter sleepte Weggemans al wel enkele prijzen in de wacht. Zo won in 2012 de Grunneger Schriefwedstrijd . En met een gedicht in het Nederlands legde hij in 2017 in Lelystad beslag op een derde prijs. De titel van zijn dichtbundel is ontleend aan zijn ‘Sluuske aan t Olle Diep’ dat is opgenomen in het boekwerkje. Deze sluis even buiten Niebert bezorgt Weggemans, zo schrijft hij in dit gedicht, hem anno 2021 nog steeds een ‘thuisgevoel’.

Nieuws

menu