Blijvende herinnering aan drie oude bruggen

Aan het einde van De Gast bij de kruising met de Friesestraatweg in Zuidhorn staat een monument dat herinnert aan twee oude bruggen over het Van Starkenborghkanaal bij Noordhorn en Zuidhorn.

Werkgroeplid Taeke Boersma (links) geeft uitleg over het bruggenmonument in Zuidhorn. Foto: Koos Bijlsma 

Werkgroeplid Taeke Boersma (links) geeft uitleg over het bruggenmonument in Zuidhorn. Foto: Koos Bijlsma 

Het monument tegenover de voormalige Marechausseekazerne werd vrijdagmiddag onthuld door burgemeester Ard van der Tuuk. Het blijvend gedenkteken is een initiatief van de Historische Kring Zuidhorn en ontwikkeld door een werkgroep van vier personen bestaande uit Taeke Boersma, Jan Hollander, Jan Oomkes, en Piet Pellenbarg. Drie jaar lang waren ze hiermee in de weer. 

Het bruggenmonument herinnert aan de twee oude bruggen over het Van Starkenborghkannaal, de spoorbrug en de verkeersbrug tussen Noordhorn en Zuidhorn die in 2018 zijn vervangen. De beide verkeersbruggen maakten voor vele generaties Noord- en Zuidhorners een vast onderdeel uit van hun dagelijkse gang naar werk, school, winkel en sportverenigingen dergelijke. 

Het monument is samengesteld uit onderdelen van de oude bruggen waarin de karakteristieke constructie uit de jaren 30 met klinknagelverbindingen goed zichtbaar is. Op het monument prijkt een informatiebord en een speciaal voor deze plek geschreven gedicht dat gedeeltelijk in het Westerkwartiers is geschreven. Het gedicht is gemaakt door streekdichter Willem Tjebbe Oostenbrink.  

In zijn toespraak noemde burgemeester Van der Tuuk bruggen toepasselijk op de nieuwe gemeente Westerkwartier: ,,Wij zoeken ook verbinding.'' Hij noemde wijlen burgemeester Bert Swart van Zuidhorn een op-en-top verbinder. ,,Terecht dat de spoorbrug zijn naam draagt. En heel jammer dat hij ons veel te vroeg is ontvallen.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier
menu