Brandweer Leek zoekt vrijwilligers en houdt open dag

Tina, brandweervrouw bij Brandweer Leek. Foto: Huisman Media

De brandweer in Leek houdt zaterdag tussen 10.00 en 15.00 uur een open dag. Kinderen kunnen met de brandweer op de foto en een knutselpakket van een brandweerauto ophalen en bezoekers kunnen horen hoe het is om bij de brandweer te werken.

Geïnteresseerden kunnen naar het Groot Winkelplein, De Dam of de parkeerplaats aan de Samuël Leviestraat in Leek komen.

Brandweer Leek zoekt nieuwe vrijwilligers. Het korps laat vrijwilligster Tina vertellen hoe zij als brandweervrouw begon. ,,Tijdens een open dag van de kazerne waar we waren voor mijn zoontje, werd mijn man gevraagd of hij niet bij de brandweer wilde. Maar hij stootte mij aan: dat is meer iets voor jou. Ik ben niet gauw bang, heb wel technisch inzicht, help graag en ben een echte doener. Ik mocht een rondje meerijden in een brandweerauto mét sirene en kreeg direct zo’n kickgevoel. Toen ging het snel. Ik solliciteerde, werd aangenomen en startte de dag daarna met de tweejarige opleiding.”

Dodelijk ongeval

Gemiddeld krijgt brandweer Leek twee meldingen per week, zegt Tina. Vaak van kleine incidenten: een rookmelder die afgaat, een kind dat vastzit in een speelrek, een dier te water. ,,Zo’n vijf tot tien keer per jaar is er een grotere inzet. Toen ik net bij de brandweer zat moest ik naar een dodelijk ongeval. Dat was wel heftig, vooral toen de familie erbij kwam. Na zo’n inzet gaan we met de ploeg even zitten en met elkaar in gesprek. Zorgen dat we allemaal met hetzelfde verhaal naar huis gaan. De bevelvoerder belt daarna ook altijd even om te vragen hoe het met je gaat.”

Familie

Het is belangrijk dat je familie je steunt in dit werk, zegt Tina. ,,Zeker als je kinderen hebt. Mijn kinderen zijn nu wat groter, maar toen ze klein waren appte ik een andere moeder, de buurvrouw of opa en oma als ik weg moest voor een uitruk. Je kunt dit niet alleen. Mooi is dat de ploeg eigenlijk ook familie is. Je doet iets waar een ander voor wegloopt en dat schept een band. Dat groepsverband vind ik erg prettig. Ook het fysieke, af en toe kapot gaan met collega’s, vind ik lekker. En natuurlijk de uitdaging: mensen en dieren helpen, ter plekke oplossingen zoeken. Geen dag is hetzelfde.”

wordbrandweervrijwilliger.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier
menu