Burgemeester crost op geheel eigen wijze door het Westerkwartier

De nieuwbakken burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier op de motor. Foto: Jilmer Postma

Hoewel hij geen onbekende is in de regio, begon burgemeester Ard van der Tuuk vandaag aan een kennismakingstour door het Westerkwartier. Zijn bezoek aan Motorclub Marum zal hij zich nog lang heugen.
Lees meer over
Westerkwartier

„Is dit oud-Duits?”, vraagt Ard van der Tuuk zichtbaar geïntrigeerd als hij het clubgebouw van Motorclub Marum betreedt. Voorzitter Simon Hulshoff knikt instemmend. ‘De bunker’, zoals het pand door de leden wordt genoemd, werd gebouwd door Duitse soldaten en diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als radarinstallatie om vijandelijke vliegtuigen te detecteren.

Ruim zeventig jaar later staat het gebouw, weliswaar enigszins verweerd, nog altijd fier overeind.

De niets-is-te-gek-tour

Motorclub Marum is een van de eerste stops tijdens de tour die Van der Tuuk door het Westerkwartier maakt. De afgelopen maanden konden inwoners, dorpsverenigingen en andere organisaties in de gemeente de (toen nog aanstaande) burgemeester uitnodigen voor een kennismaking. In welke vorm dan ook, niets is te gek.

Er stroomden vervolgens ruim 170 aanvragen binnen. Verdeeld over zes dagen in oktober en november bezoekt Van der Tuuk een selectie daarvan.

Zorgvuldig over het gras

Dat niets te gek is, bleek woensdagochtend wel. Naast zijn interesse voor de club, het pand en de achterliggende geschiedenis, etaleerde Van der Tuuk een passie voor motoren. Het bezoek aan de motorclub lijkt achteraf dan ook niet geheel willekeurig. Maar dat de burgemeester gehuld in overhemd en chique schoenen een crossmotor zou berijden, kwam als verrassing.

Eenmaal buiten kwamen uit zijn kofferbak een helm en motorjack tevoorschijn. Nadat Van der Tuuk een van de motoren aan de praat kreeg, snelde hij ervandoor. Niet door de drek, maar zorgvuldig over het gras. Er stonden tenslotte nog een paar afspraken op de agenda.

„Schitterend”, was zijn reactie na afloop. „Ik heb thuis een paar klassieke motoren waar ik graag op rij, waaronder een Honda. Maar als je gas geeft op deze crossmotor gebeurt er iets meer!”

Jaarlijks om tafel

Het bezoek behelsde meer dan alleen de motorrit. Er zijn ook afspraken gemaakt. Zo beloofde de burgemeester jaarlijks met Motorclub Marum om tafel te gaan. „Dat biedt jullie de kans uit te leggen hoe het gaat, waar jullie bijvoorbeeld tegenaan lopen en hoe de gemeente daarin kan faciliteren.”

Dit moet ervoor zorgen dat de continuïteit van de in 1946 in het leven geroepen motorclub wordt gewaarborgd.

Nieuws

menu