College Westerkwartier wil één centraal gemeentehuis in Zuidhorn

Gemeentehuis van Zuidhorn. Foto: DvhN

Het college van gemeente Westerkwartier stelt Zuidhorn voor als toekomstbestendige locatie van gemeentehuis met raadszaal. Doorgaan in de huidige vijftien huisvestingslocaties kost veel extra geld.
Lees meer over
Westerkwartier

Dat komt uit een ‘uitgebreid vervolgonderzoek dat het college van burgemeester en wethouders heeft uitgevoerd in opdracht van de raad’, meldt gemeente Westerkwartier.

College en raad spreken op woensdag 6 juli over het voorstel en onderzoek. Het college stelt de raad voor op woensdag 13 juli een besluit te nemen.

Veel extra kosten

De gemeente is na de herindeling doorgegaan in vier gemeentehuizen, acht buitendienstlocaties en drie locaties voor Novatec. ‘Een aantal van deze gebouwen is al oud en in slechte onderhoudsstaat. Ook voor wettelijk verplichte verduurzaming is extra geld nodig, meer dan eerder gedacht. Doorgaan in alle huidige gebouwen vraagt grote investeringen, leidt tot veel energieverbruik en kost daardoor veel extra per jaar. Vorig jaar is dan ook besloten niet door te gaan in de huidige situatie en vier mogelijkheden voor een gemeentehuis nader te onderzoeken.’

Zuidhorn blijkt de beste optie

Als locatie voor het gemeentehuis komt Zuidhorn als ‘best passend en financieel haalbaar’ uit het onderzoek naar voren. ‘De ruimtelijke inpassing van de uitbreiding van het gemeentehuis is hier wel een punt om op te letten. Ook is verkeer een aandachtspunt dat meeloopt in de uitwerking van de verkeersvisie en centrumvisie Zuidhorn.’

Uitgangspunt van de gemeentelijke dienstverlening is dat die ‘plaatsvindt daar waar de inwoner dat wenst. Medewerkers zullen steeds meer plaats- en tijdonafhankelijk werken’. Ook zet de gemeente in op meer digitale dienstverlening.

Buitendienstlocaties en Novatec

Eerder werd al besloten om te kiezen voor Leeksterveld als een van de hoofdlocaties voor de Buitendienst en Novatec. De andere hoofdlocaties zijn Grootegast en Noordhorn, aangevuld met kleinere locaties in Grijpskerk en Marum. Mogelijk worden ook dorpshuizen ‘ingezet als uitvalsbases’.

Voor Novatec volgt nader onderzoek naar de toekomst van locaties Kwekerij Leek en Kringloopwinkel Tolbert.

Nieuws

menu