Directeur Geert Pruiksma blij met heropening museum Nienoord. ‘Het is de meest bizarre ervaring die ik hier ooit heb gehad’

,,Ik ben blij dat de poort weer open kan”, lacht Geert Pruiksma, directeur van Museum Nienoord, terwijl hij poseert voor de foto. ,,Het is fijn dat we de bezoekers weer kunnen verwelkomen. Het is hier stil geweest.” 2020 en 2021 werd voor hem gekenmerkt door de twee lockdowns en de verplichte tijdelijke sluiting van het museum en de borg.

Geert Pruiksma bij de toegangspoort van museum en borg Nienoord.

Geert Pruiksma bij de toegangspoort van museum en borg Nienoord. Mariëlle de Vries

Pruiksma heeft vertrouwen in de toekomst en verwacht dat de musea open kunnen blijven. Ook in het najaar. ,,We hebben volop plannen voor de toekomst en hadden het geluk dat we de Anton Heyboer expositie hebben kunnen verlengen. Vorig jaar was deze net geopend, toen we voor de tweede keer dicht moesten. Omdat het werk uit een privécollectie komt, was dat mogelijk. In december lieten we werk zien, dat hij gemaakt had tijdens zijn vrijwillig verblijf in een psychiatrische inrichting, nu hebben we gekozen voor toegankelijker stukken. De zussen Willy en Trees van Kleef, die het werk in eigendom hebben, geven zaterdag 3 en zondag 4 juli rondleidingen. Ook hangen er dit keer meer nieuwsfoto’s van Nico Koster, die bevriend was met Heyboer.”

Flink minder geld binnengekomen

Vorig jaar trok het museum zo’n zesduizend bezoekers. In een normaal jaar zijn dat er twintig- tot vijfentwintigduizend meer. Daardoor is er flink minder geld binnengekomen om het museum draaiende te houden. ,,Alle rekeningen die betaald moesten worden, zijn betaald. We hebben aanvragen voor compensatie gedaan bij gemeente en provincie. Dat duurt even voordat het rond is, maar van de gemeente hebben we de toezegging gehad, dat ze ons niet laten vallen. En daar hebben we alle vertrouwen in.”

Tijdens de eerste lockdown, begin 2020, waren de musea ruim twee maanden gesloten. Vlak voor de zomer mochten de deuren weer open om half december opnieuw dicht te gaan. Dit keer bijna een half jaar. ,,Het was de meest bizarre ervaring die ik hier ooit heb gehad. Het was hier opeens zo stil”, memoreert hij aan die tijd. ,,Er liepen geen bezoekers meer. Normaal sloot ik ’s avonds altijd af met een wijntje, samen met pachter Jacob Veenema van het grand-café, en hadden we het over de gebeurtenissen van die dag. Toen de horeca en wij moesten sluiten, begonnen we de dag samen met een kopje koffie. Dat was heel anders. Je hebt het over andere dingen.”

Ook rondom museum en borg veranderden er dingen. De natuur liet weer meer van zich spreken. Dieren kwamen veel dichter bij borg en museum, dan gewoonlijk. ,,Eekhoorntjes, fazanten en reeën, ze namen weer bezit van het complex. Heel mooi om te zien.”

‘Reuring’ bij borg en museum

Samen met de werknemers van het museum bedacht hij plannen om toch wat ‘reuring’ bij de borg en museum te houden. Sommige waren haalbaar. Sommige ook niet. ,,Ik vond dat we gezinnen op een mooie dag wel binnen konden laten om hier voor het museum een kunstwerk te kunnen laten stoepkrijten. Een gezin per drie kwartier. Dat kon niet doorgaan. De kans was groot dat er kijkers bij het hek zouden komen staan en dat ging natuurlijk in tegen alle coronaregels. Dat wilden we niet. Woordkunstenaar en inmiddels stadsdichter van Groningen, Myron Hamming, bivakkeerde een tijdje op de borg. Hij verbaasde zich erover hoe donker het hier werd. In de stad heb je natuurlijk altijd verlichting ’s avonds. En er hebben studenten een livestream gedaan vanuit de schelpengrot. Voor een goed doel.”


Leerlingen van rsg De Borgen afdeling de Lindenborg waren tijdens de laatste weken van de tweede lockdown volop actief in en rond het museum, tijdens de Cultuurdagen van de school. Ze schilderden in de balzaal van de borg en ze creëerden met kunstenaar Quentley Barbara beelden in de tuin van het museum. ,,Die blijven daar staan tot ze instorten door bijvoorbeeld de regen, want ze zijn van karton. Kunstenaar Fokko Rijkens heeft hen begeleid bij het maken van een panorama van de borg. Die leerlingen hier over de vloer was zo leuk en het resultaat is geweldig om te zien.”

Twee nieuwe tentoonstellingen in voorbereiding

Inmiddels maakt het museum zich op voor twee nieuwe tentoonstellingen. ,,Voor die met de werktitel Koetsen en Kastelen doen studenten geschiedenis onderzoek. Zij zoeken bij ieder kasteel of borg, die we willen belichten, een bewoner met een interessant verhaal. We zijn nog bezig de financiering rond te krijgen en als dat lukt dan is deze hopelijk vanaf oktober te bezichtigen.”

In de tweede staat Occa Ripperda centraal. Als echtgenote van meneer Von Inn- und Kniphausen woonde ze op de borg, voordat terechtkwam aan het Zweedse hof en daar stierf. ,,Occa was een borgvrouw, die zelf nog kookte. En dat deed ze met gewassen uit eigen teelt, dus eigenlijk hypermodern. Ze heeft haar recepten vastgelegd in een kookboek. Dat boek is bewaard in Ost-Friesland en staat centraal in de tentoonstelling.”

Tijdslot reserveren voor museumbezoek nog steeds nodig

Daarnaast zijn ook de voorbereidingen rondom een Cultuurmarkt in het Westerkwartier op zaterdag 2 oktober in volle gang. Museum Nienoord organiseert deze in samenwerking met onder andere Stichting Plack, Biblionet Groningen afdeling Leek, De Schans en het KunstKwartier. Verenigingen op het gebied van muziek, zang, dans, beeldende kunst, fotografie en andere kunstvormen kunnen zich opgeven om mee te doen. Voor meer informatie mail naar info@museumnienoord.nl . Opgeven voor de rondleidingen met de zussen Van Kleef op zaterdag 3 juli om 14.00 uur en zondag 4 juli om 13.00 en 15.00 uur kan ook via dit mailadres. Een tijdslot reserveren voor museumbezoek is nog steeds nodig en kan via www.museumnienoord.nl/reserveren .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier
menu