Dit jaar minder otters omgekomen in verkeer: Groninger Landschap bezorgd

Otters, zoals hier in AquaZoo in Leeuwarden. Foto: archief DVHN

In de provincie Groningen zijn dit jaar minder otters gesneuveld in het verkeer. Het Groninger Landschap is hierover bezorgd.

Volgens natuurbeheerder Jan Beekman die werkzaam is in rayon zuid van het Groninger Landschap (Zuidlaardermeer en omgeving) zijn er dit jaar mogelijk minder jongen geboren. ,,Jonge otters verlaten hun geboortegebied als ze op zoek gaan naar een eigen territorium. We weten dat ze hierbij snelwegen en provinciale wegen moeten oversteken. Minder otterslachtoffers in het verkeer zou erop kunnen wijzen dat er minder jongen zijn geboren.’’

Veel dode otters in Friesland

Volgens Beekman wordt het aantal otters dat omkomt in het verkeer, ieder jaar geteld. De teller staat nu toe voor dit jaar op zes. In Drenthe zijn dat er 10 tegen vorig jaar nog 17. In Friesland sneuvelden dit jaar al 63 otters in het verkeer. Hoewel de omgekomen dieren een behoorlijk gat slaan in de Friese otterpopulatie, trekt Harrie Bosma van de Zoogdiervereniging hieruit de conclusie dat het in die provincie goed gaat met de otter.

Ottersporen

Dat is wat Drenthe betreft gaat ook de indruk van ecoloog Bertil Zoer van Het Drents Landschap. ,,Tegenwoordig vinden we in ieder beekdal wel sporen van de otter. In Drenthe worden veel minder otters slachtoffer van het verkeer dan in Friesland. Dat komt doordat Friesland veel meer water kent waarin de otter zich senang voelt. Komt bij dat de verkeersdichtheid minder is op Drentse wegen dan in Friesland. Bovendien zijn hier de afgelopen jaren veel onderdoorgangen voor de otters gecreëerd.’’ Volgens Zoer sneuvelen jaarlijks gemiddeld slechts vier tot vijf otters in het verkeer.

Niet meer op de rode lijst

Volgens Jan Beekman van het Groninger Landschap is de otterpopulatie de laatste jaren gestegen met 20 procent. ,,Over het hele land zijn dat er 450.’’ Vanwege de voorspoedige ontwikkeling van de diersoort is de otter inmiddels van de rode lijst van bedreigde zoogdieren gehaald. In 2002 is een nieuwe ottersoort geïntroduceerd. Die plant zich met succes voort en komt inmiddels in grote delen van het land voor. Tot 2006 stond de otter nog als ‘verdwenen’ op de Nederlandse rode lijst. De Zoogdiervereniging heeft 2021 uitgeroepen tot Jaar van de Otter.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier
menu