Effect corona: forensen in Westerkwartier doen boodschappen in eigen dorp

Winkels in Leek en Zuidhorn krijgen in coronatijd meer klandizie van bewoners van de respectievelijke nieuwbouwwijken Oostindie en De Oostergast.

Boodschappen bij supermarkt Albert Heijn in Zuidhorn.

Boodschappen bij supermarkt Albert Heijn in Zuidhorn. Foto: archief DVHN

In de beide nieuwe wijken wonen veel forensen die onder meer werken in de stad Groningen. ,,Zij zijn geneigd onderweg naar huis hun boodschappen in te slaan bij supermarkten in de stad. Doordat veel forensen vanwege corona thuiswerken weten ze de laatste tijd voor hun dagelijkse boodschappen de weg te vinden naar winkels in hun eigen dorp’‘, zegt wethouder Elly Pastoor (PvdA, Economische Zaken). ,,Een ander argument om winkels in de stad te mijden, is omdat onze inwoners de indruk hebben dat in dorpse winkels beter op de veiligheid wordt gelet.’‘

Belronde langs 34 ondernemers

Wethouder Pastoor deed de afgelopen twee weken een belronde langs 34 ondernemers uit de gemeente Westerkwartier. Uit die belronde bleek dat met name supermarkten ook tijdens corona goede zaken doen. ,,Waar de klappen vallen, zijn vooral de horeca en in lichtere mate ook de detailhandel. De ondernemers vinden alle maatregelen die zijn opgelegd niet leuk, maar bijna iedereen heeft er wel begrip voor. De ondernemers benadrukken daarbij wel dat de crisis niet te lang moet duren.’‘ Volgens Pastoor kampen met name modezaken met minder omzet.

Snel doorgesluisd

Volgens Pastoor tonen de ondernemers zich tevreden over de steunmaatregelen van het rijk. ,,Wij als gemeente hebben alles op alles gezet om het geld dat hiervoor werd vrijgemaakt door te sluizen naar de ondernemers. Ons is gebleken dat hiervoor waardering is. Ook de belangstelling die wij aan de dag leggen voor de ondernemers tijdens deze belronde, ook al kun je als gemeente zelf maar weinig doen, wordt op prijs gesteld.’‘

‘Dit vasthouden dat is de kunst’

In de gemeentelijke detailhandelsvisie die onlangs is verschenen, staat geformuleerd dat de gemeente alles in het werk wil stellen om bewoners van de nieuwbouwwijken in Leek en Zuidhorn in hun eigen dorp boodschappen te laten doen. ,,Deze beweging is nu al ontstaan als gevolg van corona. De kunst is natuurlijk om dat in de toekomst vast te houden.’‘ Over hoe de gemeente dat gaat doen, kan Pastoor nu nog niet veel zeggen. Haar verwachting is dat een deel van het thuiswerken ook na corona overeind blijft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu