Eigenaar winkelcentrum De Liekeblom in Leek: sluiting supermarkt was onnodig

Paasmaandag was het nog redelijk druk bij supermarkt PLUS Verbeek in De Liekeblom in Leek. Foto: Koos Bijlsma

De eigenaar van overdekt winkelcentrum De Liekeblom in Leek treurt om de sluiting direct na Pasen van het filiaal van supermarkt PLUS Verbeek.

Anderhalf jaar geleden opende franchiseondernemer Marco Verbeek zijn supermarkt in De Liekeblom. Dat was na een grootscheepse verbouwing waarmee rond de 2 miljoen euro was gemoeid. Enkele maanden geleden kreeg Verbeek gezondheidsklachten. Dat was reden voor de landelijke supermarktketen PLUS Retail om een bedrijfsleider aan te stellen die de plek van Verbeek overnam.

Omzetten

De omzet die het filiaal de afgelopen maanden boekte, bracht het hoofdkantoor ertoe om de deuren van het filiaal in Leek begin deze week te sluiten. Volgens PLUS Retail is er ‘onvoldoende toekomstperspectief’ om de bedrijfsvoering door te zetten. Terheyl Beheer BV die eigenaar is van De Liekeblom, is hierover zeer verbaasd. ,,Nog niet zo lang geleden hebben wij als verhuurder met zowel huurder Verbeek als PLUS Retail om de tafel gezeten. Op basis van de te verwachten omzetcijfers zagen alle partijen volop perspectief’’, zegt woordvoerster Ellis Dijkstra van Terheyl Beheer.

De aangekondigde sluiting van het filiaal viel Terheyl Beheer vlak voor Pasen dan ook rauw op het dak. ,,Er lag een tienjarig huurcontract, waarvan nog maar anderhalf jaar was uitgediend. PLUS Retail verzuimde om het contract tussentijds bij ons op te zeggen. Het nieuws over de aangekondigde sluiting kwam via de sociale media tot ons.’’ Woordvoerster Dijkstra zet vraagtekens bij de gronden waarop het hoofdkantoor tot sluiting is overgegaan. Daarom spande de vastgoedbeheerder begin deze week een kort geding aan bij de rechtbank om de sluiting aan te vechten.

‘Publiekstrekker weg’

De videozitting van de rechtbank had dinsdag plaats. De uitkomst is voor Terheyl teleurstellend. De rechter acht sluiting van het filiaal rechtmatig. ,,Wij betreuren deze uitkomst. Vooral voor de winkeliers die hun bedrijven uitoefenen in De Liekeblom. Een supermarkt fungeert vaak als trekpleister. Het is zuur voor onze huurders dat deze publiekstrekker nu is verdwenen’’, zegt Dijkstra.

Terheyl Beheer wil alles in het werk stellen om snel een nieuwe gegadigde te vinden om op deze locatie weer een supermarkt te exploiteren.. ,,Er ligt een vloeroppervlak van 1600 vierkante meter. De winkel is relatief nieuw en voldoet aan alle eisen van de moderne tijd.’’ Vooral in tijden van corona waarbij supermarkten recordomzetten halen, vindt Terheyl de sluiting moeilijk te verteren. De vastgoedbeheerder heeft een acquisitieadviseur op retailgebied in de arm genomen die op zoek gaat naar een nieuwe exploitant. ,,Als Terheyl Beheer zijn wij bereid om out of the box mee te denken bij het geven van invulling aan een andere supermarkt in De Liekeblom’’, zegt woordvoerster Dijkstra.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier
menu