'Geheime' deal ligt op straat. Gemeente Westerkwartier betaalt anderhalve ton aan ondernemer Sikko Cazemier uit Leek

Eigenaar Sikko Cazemier van de Rodenburghal in Leek die eind 2020 anderhalve ton opstreek van de gemeente Westerkwartier. Koos Bijlsma

De gemeente Westerkwartier betaalde eind 2020 een tot nu toe geheim gebleven afkoopsom van 150.000 euro uit aan de Leekster ondernemer Sikko Cazemier.

Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. Cazemier is eigenaar van de Rodenburghal die hij verhuurt aan plaatselijke sportverenigingen. Hij moest jarenlang opboksen tegen de gemeente Leek die de eigen Topsporthal jaren achtereen verhuurde aan lokale sportclubs tegen een niet-marktconform tarief. Cazemier verhuurde de Rodenburghal voor 35 euro per uur. Voor de gemeentelijke accommodatie werd 17 euro per uur in rekening gebracht.

Door ‘oneerlijke concurrentie’ gedupeerd

Ook na invoering in 2014 van een wet die bepaalt dat de overheid marktconforme tarieven dient te hanteren, bleef Leek het te lage tarief hanteren. Cazemier voelde zich door deze ‘oneerlijke concurrentie’ gedupeerd. Aanvankelijk claimde hij over 2014 tot 2018 een bedrag van 400.000. Na een rechtszitting troffen de partijen een schikking van anderhalve ton.

Dat gebeurde onder de voorwaarde dat beide partijen over de hoogte van de afkoopsom niet naar buiten treden. B en W legden aan de gemeenteraad dan ook geheimhouding op. Volgens Cazemier werd tot geheimhouding besloten op aandrang van de advocaat van de gemeente. Nadere toelichting wil de ondernemer - evenmin als de gemeente - geven.

Ook eigenaren Sportcentrum Leek eisen schadevergoeding

Cazemier stak de schadevergoeding in verbouwing van de Rodenburghal tot sportschool. Hij verhuurt zijn hal inmiddels niet meer voor korf- en zaalvoetbal. Clubs beoefenen hier nog wel sporten als volleybal, badminton en tafeltennis. In navolging van hun collega eisen ook de eigenaren van Sportcentrum Leek schadevergoeding. Over deze nieuwe claim wordt nog druk onderhandeld met de gemeente.

Nieuws

menu