Gemeente Westerkwartier gestart met eigen leer- en werkomgeving

Vorige week werd het officiële startschot gegeven. Eigen foto

Wethouder Elly Pastoor heeft vorige week het startschot gegeven voor een leer- en werkomgeving binnen de gemeente Westerkwartier. De gemeente werkt hiervoor samen met Terra en Novatec. Westerkwartier wil hiermee een bijdrage leveren aan de ontwikeling van uitkeringsgerechtigden, menesen met een afstand tot de arbeidsmarkt en eigen buitendienstmedewerkers.
Lees meer over
Westerkwartier

In totaal zijn er 11 personen van de gemeente Westerkwartier, aangevuld met enkele andere kandidaten vanuit Terra van start gegaan. Het is een combinatieklas van MBO niveau 1 en MBO niveau 2 kandidaten. Met het volgen van deze opleiding en het behalen van de ‘proeve van bekwaamheid’ kunnen de kandidaten een erkend diploma behalen voor ‘assistent Plant en groene leefomgeving’ of ‘medewerker hovenier’.

Iedere vrijdag krijgen zij les vanuit de gemeentewerf in Leek. Dit kan bijvoorbeeld in een woonwijk zijn waar ze leren hoe beplanting gesnoeid moet worden. De docent werkt samen met een meewerkend voorman van de buitendienst. Zij leren leerlingen de basisvaardigheden van het groene vak. Naast de praktijklessen krijgen ze ook lessen rekenen en Nederlandse taal. Een jobcoach van Novatec begeleidt en ondersteunt een aantal kandidaten in leren en werken.

Er is krapte op de arbeidsmarkt als het gaat om vakbekwaam personeel. Via deze praktijkopleidingen worden kandidaten opgeleid tot vakmensen. Voor de uitkeringsgerechtigden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kan dat leiden tot een reguliere baan bij een reguliere werkgever. Dit is erg waardevol voor hun eigenwaarde, de krapte op de arbeidsmarkt en voor de maatschappij.

Nieuws

menu