Het Joodse Schooltje in Leek presenteert gerestaureerd gebedenboek Eva Denneboom-Nathans

Het gebedenboek van Eva Denneboom-Nathans voor de restauratie. Foto: Eigen foto

In museum Het Joodse Schooltje in Leek wordt vrijdag 27 november het gerestaureerde gebedenboek - of: sidoer - van Eva Denneboom-Nathans gepresenteerd. Publiek kan het boekje vanaf 21 februari bekijken.
Lees meer over
Westerkwartier

Het gebedenboek van Eva Denneboom-Nathans, dat in erbarmelijke staat verkeerde en niet meer getoond kon worden, is op initiatief van de Samuel Levie Stichting gerestaureerd door Henk Linde. Rotary Roden-Leek bekostigde de restauratie.

Het boek staat inmiddels weer tussen de andere gebedenboeken van vermoorde Joodse inwoners van Leek. Eva Denneboom-Nathans, die de oorlog overleefde, heeft in de binnenkant van het gebedenboek de namen geschreven van haar familieleden die niet zoveel geluk hadden.

Het boekje wordt vrijdag 27 november gepresenteerd omdat die dag herdacht wordt dat 78 jaar geleden, op vrijdag 27 november 1942, op sabbat om 24.00 uur de grootste groep Joodse inwoners van Leek werd opgepakt en in het gemeentehuis in Leek gevangen werd gezet.

Eva Denneboom-Nathans en familie

In de marmeren gedenkstenen aan de zijmuur van Het Joodse Schooltje zijn de namen gegraveerd van Eva Denneboom-Nathans man Herman Denneboom, hun oudste dochter Ducie Denneboom en echtgenoot Leo van Essen, zwager Abraham Denneboom en ‘opa’ Hartog Denneboom. Zij gingen op transport naar Auschwitz en werden in de kampen vermoord.

Deze plek is oor de dochters van Eva, Selma en Hertha, de enige plek om om hen te gedenken. Er is namelijk geen graf. Overigens heeft Selma en Hertha tegenwoordig respectievelijk Shula Navon-Denneboom en Zvia Caspi-Denneboom. Zij wonen al meer dan 65 jaar in Israël.

Eva Denneboom-Nathans overleed in Haifa in 1975.

Nieuws

Meest gelezen

menu