Het bleef om 12.00 uur stil in Groningen en delen Westerkwartier. Oorzaak uitblijven luchtalarm vooralsnog mysterie: 'Er is in ieder geval wel op de knop gedrukt'

Foto: Pixabay

Inwoners van de stad Groningen en delen van de gemeente Westerkwartier bleven maandag verstoken van de maandelijkse sirenetest. De oorzaak is nog niet bekend.

Die sirenetest vindt elke eerste maandag van de maand plaats. Het luchtalarm klinkt om 12.00 uur precies. In Groningen en delen van Westerkwartier bleef het 4 oktober echter stil.

,,We kennen de oorzaak nog niet”, zegt woordvoerder Jacomien Pot van Meldkamer Noord-Nederland. ,,Er is in ieder geval wel op de knop gedrukt (er is één knop voor heel Noord-Nederland, red.). En hebben alleen vanuit Groningen en de omgeving van Zuidhorn vernomen dat ze het signaal niet hebben gehoord.”

Oorzaak achterhalen

Meldkamer Noord-Nederland probeert met het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), de eigenaar van de zogeheten WAS-palen (waarschuwings- en alarmeringssysteem), de oorzaak te achterhalen. ,,We hebben in ieder geval geen storingsmelding gekregen”, zegt Pot.

Uit de reacties van met name de media blijkt volgens haar maar weer eens dat het nuttig is het systeem te testen. ,,Het valt onmiddellijk op als de sirene niet klinkt...”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu