Inwoners van het Westerkwartier kunnen dankzij Fier Westerkwartier toch genieten van cultuur

Screenshot van het digitale cultuurplatform Fier Westerkwartier. Beeld: www.fierwesterkwartier.nl

Plack Westerkwartier heeft vrijdag het digitale cultuurplatform Fier Westerkwartier gelanceerd. Op www.fierwesterkwartier.nl komt ‘alles wat op dit moment niet live kan worden ervaren en een directe verbinding heeft met het Westerkwartier’: registraties van theatervoorstellingen en concerten, videoclips, digitale rondleidingen in musea, verhalen en gedichten.

De website biedt cultuurmakers de mogelijkheid zichzelf te presenteren. Tegelijkertijd biedt ze de inwoners van het Westerkwartier afleiding en troost, en wekt ze eventueel nieuwsgierigheid op.

‘We willen er in elk geval voor zorgen dat de cultuur in beeld blijft, zodat de sector zichzelf snel weer kan herpakken op het moment dat de maatregelen afgebouwd worden’, meldt de redactie van het platform in een persbericht.

Fier Westerkwartier trapt vrijdag af met opnames van Pé Daalemmer en Rooie Rinus, een registratie van de theatervoorstelling Noar Huus en verhalen in het ‘Westerketiers’ op.

‘Deze tijd is voor cultuurmakers heel vervelend’

De website is ondergebracht bij cultuurplatform Plack (Platform Cultuur en Kunst) uit Grootegast en is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Westerkwartier. ‘Deze tijd is voor cultuurmakers heel vervelend’, weet wethouder Hielke Westra.

‘Nu merk je pas hoeveel cultuur er normaal gesproken wordt gemaakt en beleefd, hoe vanzelfsprekend dat is. Daarom vind ik het extra belangrijk dat de inwoners van het Westerkwartier toch nog van cultuur kunnen genieten. En dat de makers zichzelf kunnen laten zien.’

Volgens coördinator Emil Klok is de afgelopen weken hard gewerkt om het platform mogelijk te maken. ‘Pro-Ontwerp uit Leek heeft in korte tijd een ontwerp gemaakt en een site gebouwd, er is een redactie samengesteld en er zijn tal van partijen benaderd om een bijdrage te leveren. We hebben nu een mooie basis om mee te starten. Maar we doen ook een beroep op alle cultuurmakers in het Westerkwartier: laat jezelf zien.’

Blijvend podium voor de cultuursector

Overigens blijft Fier Westerkwartier ook na de coronacrisis bestaan. ‘Als naslagwerk maar ook als blijvend podium voor de cultuursector in het Westerkwartier’, stelt de redactie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier
Coronavirus
menu