Johannes Rozema uit Tolbert schenkt rouwkoets aan het dorp Zevenhuizen

Wobbe Gorter, de heer en mevrouw Rozema en Henk Koenes bij de koets. Eigen foto

Johannes Rozema uit Tolbert heeft na 30 jaar afscheid genomen van zijn rouwkoets en deze geschonken aan het dorp Zevenhuizen. Rozema belde onlangs met Duurt Kuiper uit Zevenhuizen en vertelde waar naar zijn mening de koets gestald zou moeten worden. In Zevenhuizen staat namelijk nog het originele koetshuis dat in 1908 is gebouwd voor Uitvaartvereniging DLE. ,,Op dat plekje hoort de koets”, volgens Rozema.
Lees meer over
Westerkwartier

In 1964 werd er afscheid van de koets genomen, omdat een rouwauto zijn intrede deed in Zevenhuizen. Het koetshuisje bleef echter staan aan de Kokswijk en werd jaren geleden op de gemeentelijke monumentenlijst van de voormalige gemeente Leek geplaatst. Eigenaar Poelstra heeft het huisje, dat nodig aan onderhoud toe was, ondertussen in alle glorie hersteld.

DLE en DES hebben gezamenlijk besloten de koets over te nemen. Zoals Duurt Kuiper verwoordde, is de koets te gebruiken voor alle Zeu’mhuusters. Na 58 jaar kan er nu dus weer gebruik gemaakt worden van een eigen rouwkoets.

De formele overdracht van de koets vond onlangs plaats. De handtekeningen zijn gezet door de heer en mevrouw Rozema, Wobbe Gorter (voorzitter van DLE) en Henk Koenes (bestuurslid van DES).


Nieuws

menu