Joop en Geppy Posthumus uit Zevenhuizen schrijven boek over veelbesproken opa Jeep

Omslag van het boek ‘Jeep van kamp tot kamp’.

Voor de een was handelaar en woonwagenbewoner Jeep Posthumus uit Roden een vrijbuiter, voor de ander een misdadiger. Het schrijversechtpaar Joop (een kleinzoon van) en Geppy Posthumus uit Zevenhuizen ziet hem vooral als een bijzondere man, die leefde in een bijzondere tijd. Zij schreven een boek vol anekdotes over diens levenswandel: ‘Jeep van kamp tot kamp’.

Jeep Posthumus (1892 - 1963) woonde als volwassene niet alleen in Roden, maar verbleef met zijn gezin ook vele jaren op woonwagenkampen in Groningen, Friesland en Drenthe.

Jeep handelde in vee, vooral paarden, en hulst. Door zijn karakter en drankgebruik kwam hij regelmatig in conflict met andere mensen én met de wet.

Marechaussee neergestoken op Rodermarkt

In 1926 kregen Jeep en enkele kameraden op de Rodermarkt ruzie met een marechaussee. De marechaussee werd neergestoken en Jeep en zijn kameraden werden opgepakt.

Joop en Geppy Posthumus, die uitgebreid archiefonderzoek deden en veel gesprekken voerden met mensen die Jeep gekend hebben, besteden in hun boek uitgebreid aandacht aan de verhoren en de rechtszaak die volgden.

In de Tweede Wereldoorlog werd Jeep opgepakt voor illegaal slachten. Hij zat daarna in Kamp Amersfoort en Kamp Vught en overleefde de oorlog ternauwernood.

Het 252 pagina’s tellende boek Jeep van kamp tot kamp verschijnt medio april bij uitgeverij Bij Abel uit Appelscha. Het is onder meer verkrijgbaar op www.opajeep.nl en in de boekhandel. ISBN: 978-90-829979-2-7.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier
menu