'Loslopende honden nemen vogels en reeën te grazen bij Oude Riet'

Jos de Boer met de schedel van een ree. Ze wil niet herkenbaar in beeld. Koos Bijlsma

Loslopende honden vormen in toenemende mate een plaag voor de natuur in polder de Oude Riet tussen Boerakker en Noordwijk.

Die klacht is afkomstig van Jos de Boer (72) die zelf middenin dit natuurgebied woont. Vooral in het broedseizoen zijn aan het loslaten van honden in de Oude Riet grote risico’s verbonden, signaleert zij. ,,Vogels in de lucht reageren vol schrik als ze met een losgelaten hond worden geconfronteerd.’‘ Bazen van honden die het aanlijngebod negeren, realiseren zich volgens De Boer niet dat in het natuurgebied reeën rondlopen. ,,Dat betekent dat in het voorjaar hier reeënkalfjes zitten. Die zijn weerloos tegenover een aanstormende hond van bepaalde rassen’‘, meent zij.

Afgelopen voorjaar maakte De Boer een incident mee vlakbij haar eigen woning aan de Idsinghsweg die uitkomt op de grotere Roordaweg dwars door de Oude Riet: ,,Ik maakte een wandeling toen ik plotseling werd opgeschrikt door een vreselijk krijsend lawaai van vogels in de lucht.’‘ Volgens haar werd de paniekreactie onder de vogels veroorzaakt door een hond. ,,Toen ik doorwandelde, zag ik een auto staan. Een mevrouw liet haar hond naar binnen glippen. Ik was er 100 procent zeker van dat haar hond het incident had veroorzaakt. Als een echte boa sprak ik de dame hierop aan. Tegenover mij gaf ze toe dat de hond vrij had rondgelopen in de natuur. Ze probeerde mij wijs te maken dat haar hond uit de slipketting was geglipt.’‘

Volgens De Boer komen in toenemende mate hondeneigenaren naar de Oude Riet om hun viervoeter ongelijnd even lekker te laten rondrennen in de natuur. ,,Ik spreek vaak met campinggasten van Recreatiepark Westerkwartier die hier ook wandelen. Zij bevestigen mijn verhaal.’‘ Kort na het schrikincident met de vogels in de lucht trof de bewoonster van de Oude Riet resten aan van het skelet van een reeënkalfje. Als bewijsmateriaal bewaart ze deze resten in een schuurtje bij haar tuin.

Tot haar grote schrik vond ze vorige week op een zandpad een schedel van een reeënkalfje dat zo goed als zeker ook slachtoffer werd van een boosaardige, vrij rondlopende hond. Deze vorm van dierenleed grijpt haar bijzonder aan. Volgens haar wordt het de hoogste tijd dat gemeente Westerkwartier en Staatsbosbeheer borden plaatsen op een aantal plekken in de Oude Riet, waarop staat vermeld dat honden te allen tijde aangelijnd dienen te zijn. ,,Voorbij de vogelkijkhut even verderop staan de borden wel hoewel de meeste ervan nu moeilijk leesbaar zijn vanwege het hoge struweel.’‘ Zelf plaatste De Boer inmiddels provisorisch een aantal van zulke borden die ze via een buurman in handen kreeg. ,,Door vandalisme is één daarvan alweer verdwenen’‘, zegt ze.

Onmiddellijk na het schrikincident met de vogels medio juni stuurde De Boer een mail naar burgemeester Ard van der Tuuk die zelf in Niebert woont. Dolgraag had ze tegenover hem haar verhaal willen doen. Tot een gesprek kwam het niet. ,,Een paar dagen nadat ik de mail had gestuurd, ben ik door een secretaresse gebeld. Die zei dat de burgemeester het erg druk had. Later ben ik nog wel gebeld door een ambtenaar die tevens actief is als boa. Hij zei dat boa’s niet echt kunnen optreden tegen de bazen van loslopende honden zolang er geen waarschuwingsborden staan.’‘

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier
menu