Melkveehouders in Westerkwartier testen voedingssupplement dat stikstofuitstoot moet verlagen

Foto: Pixabay

De provincie Groningen investeert 29.000 euro in een proef van Gebiedscoöperatie Westerkwartier met verbeterd veevoer. Gedurende acht maanden krijgen de koeien van twee melkveehouders in de regio een natuurlijk voedingssupplement.
Lees meer over
Westerkwartier

Onderzocht wordt in hoeverre het gebruik van dit supplement de gezondheid en daarmee het welzijn van de dieren verbetert, én welk effect het heeft op de vlees- en melkproductie, de opbrengst en de stikstofuitstoot.

Er wordt bij 2 groepen van elk 30 melkkoeien gemeten. Een deel van deze dieren krijgt het voedingssupplement toegevoegd aan het huidige rantsoen.

Het gaat daarbij om aminozuren, die noodzakelijk zijn voor de conditie van spieren, pezen, organen, klieren, klauwen en vacht.

Minder stikstof uitstoten

De koeien krijgen voer dat veel eiwitrijke soja bevat. De dieren moeten hier normaal gesproken veel van eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit zorgt voor extra stikstofuitstoot.

De verwachting is dat de koeien met het voedingssupplement, minder soja hoeven te eten, waardoor ze minder stikstof uitstoten.

Supplement regionaal produceren en verwerken

Wanneer de effecten positief zijn, wordt de mogelijkheid uitgewerkt om het supplement regionaal te produceren en verwerken. Dit wordt mogelijk een nieuw verdienmodel voor de regio, met als uiteindelijk doel gezonde koeien, vitale bedrijven en minder schade voor het milieu.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier
menu