Mini-tentoonstelling ‘Oorlog in de gemeente Ezinge’ in Museum Wierdenland in Ezinge

Irene Sperber uit Groningen opende de expositie. Foto: Eigen foto

Irene Sperber uit Groningen heeft woensdag in Museum Wierdenland in Ezinge de mini-tentoonstelling ‘Oorlog in de gemeente Ezinge’ geopend.
Lees meer over
Westerkwartier

Sperbers verhaal is een van de verhalen die in de mini-tentoonstelling worden verteld. Zij kwam als joodse baby bij een gezin in Wierumerschouw, in de toenmalige gemeente Ezinge. Haar ouders overleefden de oorlog niet, maar zij wel.

Een van de andere verhalen gaat over een onderduiker - in de kerk van Ezinge - die het niet kon laten om in de strenge winter van 1944- 1945 een rondje te gaan schaatsen op de ijsbaan in het donker.

De Tweede Wereldoorlog in en om de voormalig gemeente Ezinge

De tentoonstelling is geïnspireerd op het boek Terug naar toen, De Tweede Wereldoorlog in en om de voormalig gemeente Ezinge van Ed Wilschut, en verhalen en voorwerpen van (voormalige) bewoners uit Ezinge en omstreken, zoals van Siebrien Bosma.

Te zien zijn onder meer een plaatsnaambord van Ezinge in de oorlog (geel met zwarte letters), foto’s, kranten van vlak voor en tijdens de oorlog, voedselbonnen, bonnenboekjes, registratieformulieren van vluchtelingen en persoonlijke documenten van bewoners.

Nieuws

Meest gelezen

menu