Minibieb vol kinderzwerfboeken bij speeltuin De Klink. Leen of ruil een boek en laat het zwerven

Sytske Feijen bij het kinderzwerfboekenstation. Eigen foto

Bij de buurtspeeltuin aan de Klink in Tolbert staat sinds kort een Kinderzwerfboekstation. Hier kunnen kinderen uit de gemeente Westerkwartier terecht voor een zwerfboek. Het station is een initiatief van de familie Feijen.
Lees meer over
Westerkwartier

,,Als we op vakantie zijn of een fietstocht maken komen we heel vaak minibiebs tegen”, vertelt Sytske Feijen. Ik kijk altijd wel even wat er tussen zit. Ik neem nooit wat mee omdat ik dan geen boeken bij me heb om te ruilen. Het leek me leuk om dat ook bij ons in de buurt te doen, want in de omgeving van Tolbert en Leek zijn er maar weinig minibiebs en kinderzwerfboekstations.

Feijen koos voor een kinderzwerfboekstation om haar eigen kinderen meer te laten lezen. ,,Onze kinderen zijn niet echt lezers en op deze manier proberen we dat toch wat meer te stimuleren. En ook andere kinderen ervan mee te laten genieten. De kast staat er sinds juni en van de stichting Kinderzwerfboek hebben we net 31 spiksplinternieuwe boeken voor de kast gekregen. In het kader van Kinderboekenweek.”

Kinderzwerfboeken zijn boeken met zwerfsticker die zwerven van kind naar kind. Zwerfboeken worden doorgegeven, achtergelaten op scholen, in wachtkamers, winkels, treinen, KinderzwerfboekStations, enzovoorts. Hoe een boek ook zwerft, nooit mag het gelezen of ongelezen in een kast achterblijven. De afgelopen jaren zijn al een miljoen zwerfboeken op een spannende tocht gestuurd

De boeken uit het Tolberter Kinderzwerfboekstation kunnen worden geleend of geruild voor een ander boek. Wie een leesboek uit de kast haalt, zet er een ander voor terug of brengt het geleende boek terug als het uit is. ,,Zo komen kinderen met heel veel verschillende boeken in aanraking.”

De kast waarin de boeken staan, vond Feijen voor vijf euro op marktplaats. Toen de verkoper hoorde waarvoor hij was, kreeg ze hem voor niks mee. Ze knapte hem op en haalde wat boeken bij de kringloop. Nu staat er een goed gevulde minibieb bij de speeltuin. ,,De reacties uit de buurt zijn enthousiast. Mensen vinden het leuk en komen ook bij ons aan de deur wel boeken brengen. Inmiddels hebben we een flinke voorraad in de schuur staan en ik kijk regelmatig even of er wat aangevuld moet worden. En ook onze kinderen vinden het erg leuk en kijken ook wel in de kast.”

Het Kinderzwerfboekenstation in de buurtspeeltuin is 24 uur per dag open en vrij toegankelijk.

Nieuws

menu