Romeinse fibula's en tweeduizend jaar oud aardewerk uit wierde bij Adorp nu al te zien tijdens tentoonstelling Museum Wierdenland in Ezinge

Grote pot en pot met oor, afkomstig uit de eerste en tweede eeuw na Christus. Foto: MUG Ingenieursbureau

Het zijn bijzondere archeologische vondsten die de afgelopen tijd uit de grond zijn gehaald bij Adorp. Door de aanleg van een fietspad met naastliggende sloot tussen Sauwerd en Adorp, is archeologisch onderzoek verricht bij een wierde. De bodemvondsten worden nu al tentoongesteld in Museum Wierdenland in Ezinge.
Lees meer over
Westerkwartier

Deze zomer is gestart met archeologisch onderzoek tijdens het opgraven van de wierde. Daarbij kwamen allerlei spullen tevoorschijn die al duizenden jaren verstopt lagen in de bodem. De opgraving is nog bezig en de grote vraag is of er nog meer bijzondere vondsten gedaan zullen worden. Ook deze zullen tentoon worden gesteld in Museum Wierdenland.

Bij de opgraving zijn gebruiksvoorwerpen gevonden die iets vertellen over het dagelijks leven op de wierde. Veel is lokaal vervaardigd, maar er zijn ook objecten die wijzen op langeafstandshandel, onder andere met het Romeinse Rijk. Er zijn veel metaalvondsten gedaan: zoals tientallen Romeinse mantelspelden (fibula’s). Sommige mantelspelden zijn extra bijzonder omdat deze in het Noord-Nederlandse wierdengebied vrijwel nooit worden gevonden. Bovendien wijzen de vondsten op contact met het Romeinse Rijk.

Wierde werd verlaten

Ook is opvallend veel aardewerk uit de periode 200 v. Chr. – 200 na Chr. gevonden. Na die tijd is de wierde opmerkelijk genoeg verlaten en het is nog onduidelijk waarom. In de vaste tentoonstelling van Museum Wierdenland zijn ook veel voorbeelden van potten uit deze periode te zien, gevonden in de wierde van Ezinge. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Provincie Groningen en MUG Ingenieursbureau.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu