Onderzoek toont meer dan 500 soorten insecten aan op landgoed Nienoord

Foto: Pixabay

Uit een onderzoek van ecologisch bureau adviesbureau Faunax blijkt dat er 543 verschillende soorten insecten zijn vastgesteld op landgoed Nienoord in Leek.

Van deze 543 insecten zijn er 24 insectensoorten voor die nog niet eerder zijn waargenomen in de provincie. Bijzondere waarnemingen zijn de normale flopblaaskop, een keversoort, en een kniptor. Om de rijkdom aan insecten te meten, wordt door ecologen de shannon-index aangehaald. Boven de waarde 4 wordt in Nederland zelden behaald. Het landgoed Nienoord scoort met een waarde van 4.39 erg hoog.

Nieuw onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente Westerkwartier. Doel ervan was om een beeld te krijgen welke soorten insecten aanwezig zijn op het landgoed. De bedoeling is dat er over ongeveer drie jaar opnieuw een soortgelijk onderzoek plaatsvindt. Dit wordt dan gedaan om te kijken of het effect van het laten liggen en staan van dood hout en het omtrekken van bomen een positief effect heeft op de hoeveelheid en diversiteit van insecten

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier
menu