Oorzaak brand in Marum niet opgehelderd

Door de brand op maandag 9 maart zijn twee bedrijfspanden verwoest. Een naastgelegen bedrijfsverzamelgebouw met acht units ging eveneens in vlammen op. Daarnaast liep een groot aantal panden in de directe omgeving aanzienlijke rook- en waterschade op. Foto: Archief DvhN

Het bedrijf S&K Swieringa in Marum, dat begin maart werd getroffen door een grote brand, blijkt begin dit jaar nog door de gemeente Westerkwartier op de vingers te zijn getikt.

Het bedrijf aan de Factorij op bedrijventerrein De Poort 2 is gespecialiseerd in handel en reiniging van kunststof pallets. Volgens de gemeente had het bedrijf de vereiste vergunningen op orde. De bouw en later verbouw van de panden Factorij 3 en Factorij 30 (ook qua brandveiligheid) vonden volgens de regels plaats. Wel werd bij een controle eind vorig jaar vastgesteld dat S&K een aantal stoffen op de bedrijfslocatie op een onjuiste wijze had opgeslagen.

Hercontrole ging niet door vanwege brand

Begin dit jaar droeg de gemeente het bedrijf schriftelijk op deze onvolkomenheden binnen een maand te herstellen. De gemeente had binnen drie maanden een hercontrole willen verrichten. Door de brand op maandag 9 maart is het hiervan niet meer gekomen, schrijft burgemeester Ard van der Tuuk in een brief aan de gemeenteraad.

Twee bedrijfspanden werden verwoest door de brand. Een naastgelegen bedrijfsverzamelgebouw met acht units ging eveneens volledig in vlammen op. Daarnaast liep een groot aantal panden in de directe omgeving aanzienlijke rook- en waterschade op. Veel brandresten dwarrelden neer in landerijen in de omgeving. Uit een analyse door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lagen alle gemeten waarden onder de grenzen die effect hebben op de gezondheid.

Geen aanwijzingen voor strafbaar feit

Onder leiding van een officier van justitie stelde de politie onderzoek in naar de oorzaak van de brand. Door de intensiteit van het vuur is het gebouw waarin de vuurzee ontstond volledig verwoest, waardoor het niet lukte de oorzaak te achterhalen. Bij het onderzoek zijn geen feiten of omstandigheden aangetroffen die wijzen op een strafbaar feit.

Direct na de brand sprak burgemeester Van der Tuuk met gedupeerde ondernemers. Bij die gelegenheid beloofde de gemeente dat er een informatiebijeenkomst zou worden belegd. Als gevolg van de coronacrisis is de bijeenkomst pas in september, meldt de gemeente in een brief aan de omwonenden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier
menu