Ophef over 'geheime' deal tussen gemeente Westerkwartier en ondernemer uit Leek

Sikki Cazemier runt de Rodenburghal in Leek. Foto: Archief DvhN

De Leekster ondernemer Sikko Cazemier heeft een schikking getroffen met de gemeente Westerkwartier over een slepende kwestie die hij had met de voormalige gemeente Leek.

Cazemier runt de Rodenburghal in Leek. In 2011 nam hij deze hal voor een zacht prijsje over van de gemeente. Hij beticht de gemeente Westerkwartier van het bedrijven van ‘oneerlijke concurrentie’. Cazemier hanteert in zijn particuliere sporthal een tarief voor sportverenigingen van 35 euro per uur. In de gemeentelijke Topsporthal betalen clubs 17 euro per uur.

Volgens Cazemier verhuurt de gemeente sportaccommodaties onder de kostprijs. Dat is, zegt hij, in strijd met de wet. In 2014 werd de Wet Markt en Overheid van kracht. Daarin staat dat gemeenten marktconforme tarieven dienen te hanteren. Onlangs bogen in Groningen drie rechters zich over deze slepende kwestie. Die adviseerden beide partijen opnieuw met elkaar om de tafel gegaan. Uitkomst van dit overleg is dat een financiële schikking is bereikt.

Geen mededelingen over schikkingsbedrag

Beide partijen maakten de afspraak dat over het schikkingsbedrag geen mededelingen worden gedaan. B en W legden aan de gemeenteraad dan ook geheimhouding op. Aanvankelijk hikte met name oppositiefractie GroenLinks hier tegenaan. Raadslid Han Warmelink van die partij stelde schriftelijke vragen. De beantwoording hiervan hadden B en W aanvankelijk geheim willen houden. Onder druk werden de antwoorden vlak voor de raadsvergadering toch gepubliceerd op de eigen website, zonder te melden welke schikking overeen is gekomen.

B en W hadden de opgelegde geheimhouding aan de gemeenteraad bij hamerslag willen afhandelen. Daar ging GroenLinks niet mee akkoord. Anderhalf uur lang werd hierover vervolgens achter gesloten deuren beraadslaagd. Na afloop liet fractievoorzitter Klaas-Wybo van der Hoek weten dat de gemeenteraad alsnog unaniem met de geheimhouding heeft ingestemd.

‘Zaak naar tevredenheid opgelost’

In reactie liet sporthal-eigenaar Cazemier gisteren weten dat hij blij is met de schikking. ,,Voor mij is de zaak naar tevredenheid opgelost. En meer zeg ik er niet over.’’ Ook tegen de miljoenensubsidie die de gemeente Westerkwartier steekt in de bouw van een multifunctioneel centrum, waaronder een sporthal in Zevenhuizen, maakte hij vorig jaar bezwaar. bij de gemeentelijke bezwarencommissie. Met de schikking die is getroffen, beschouwt hij ook deze kwestie nu als afgedaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier
menu