Pepernootmeisjes schieten Sinterklaas te hulp in Leek: 'Wij willen buiten de discussie over Zwarte Piet blijven'

Een creatief team uit Leek komt dit jaar met nieuwe assistentie voor Sinterklaas. Dat zijn huppelende pepernootmeisjes die in gekleurde jurkjes en met een zak pepernoten in bijvoorbeeld winkelcentra en scholen kinderen van zoete lekkernijen voorzien.

Vrolijke pepernotenmeisjes die dansen en huppelen als 'hulpjes van Sinterklaas'.

Vrolijke pepernotenmeisjes die dansen en huppelen als 'hulpjes van Sinterklaas'. Foto Jaspar Moulijn

Het concept is vijf jaar geleden door een stagiaire op het bedrijf bedacht. Dat was als reactie op de toen al aanzwellende kritiek op Zwarte Piet. ,,Omdat we al die jaren geen mogelijkheid zagen dit idee in praktische zin uit te werken, hebben we het concept nu van stal gehaald’’, zegt Charlotte Bakker van de Pepernootmeisjes.

,,Wij denken dat er in coronatijd behoefte is aan positiviteit en vrolijkheid. Sinterklaas mag als kinderfeest niet verloren gaan. Daarom zijn we gaan nadenken over vernieuwing.’’ Door het hele land staan rond de 150 pepernootmeisjes klaar om in de aanloop naar 5 december op te treden.. De mannelijke variant mag uiteraard niet ontbreken: kleurig uitgedoste kruidnootjongens.

Grootschalige intochten van Sinterklaas zitten er dit jaar vanwege corona niet in

Grootschalige intochten van Sinterklaas zitten er dit jaar vanwege corona niet in. Juist vanwege alle beperkende maatregelen zitten winkelcentra, scholen, sportclubs en buurtverenigingen te springen om sfeerverhogende activiteiten in de decembermaand, verwacht de Pepernotenmeisjescentrale.

,,Verenigingen en instellingen kunnen twee, drie, vier of natuurlijk meer van onze pepernootmeisjes en kruidnootjongens inhuren om de boel in deze lastige tijd wat op te vrolijken. Naast het uitdelen van lekkers aan kinderen en het uitvoeren van TikTok-dansjes, zijn de meisjes en jongens tot meer in staat: ,,Met een blij en stralend gezicht kunnen ze bezoekers van een winkelcentrum bijvoorbeeld vragen om de anderhalve meter afstand in acht te nemen. Als onze vrolijke huppelende pepernootmeisjes dat vragen, komt dan heel wat vriendelijker over dan uit de mond van een norse beveiligingsfunctionaris. ‘’ Als het nodig is, dragen de huppelende meisjes en jongens kleurige mondkapjes.

,,Wij willen buiten de discussie over Zwarte Piet blijven’’

Woordvoerster Charlotte Bakker benadrukt dat het Leekster bedrijf met dit initiatief buiten de beladen discussie over Zwarte Piet wil blijven. Zij meldt dat er tot nu toe vier aanvragen binnen zijn. Tien procent van het geld dat organisaties betalen voor de inhuur van de meisjes en jongens gaat naar de Actie Pepernoot. Dit initiatief van stichting Kinderhulp stelt kansarme gezinnen om sinterklaascadeautjes aan hun kinderen te geven.

Ook gezinnen en buurtverenigingen kunnen van de service gebruikmaken: ,,Op pakjesavond met veel personen naar binnen gaan bij een gezin mag natuurlijk niet. Maar onze pepernootmeisjes kunnen de zak met cadeautjes wel neerzetten voor de deur. Dan hard aanbellen en op afstand een paar vrolijke dansjes maken.’’ De dansende meisjes en jongens met prinsenkroontjes op hun hoofd, bieden daarnaast ook digitaal hun diensten aan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Sinterklaas
menu