Ruim 600 nooduitkeringen voor zelfstandig ondernemers Westerkwartier

611 zelfstandig ondernemers in Westerkwartier krijgen een nooduitkering. Foto: Pixabay

De gemeente Westerkwartier heeft 611 zelfstandig ondernemers een nooduitkering toegekend en uitbetaald. Deze ondernemers hebben met succes een beroep gedaan op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo).

Deze landelijke regeling, die sinds 1 april van kracht is, is bedoeld voor zelfstandig ondernemers die hun klanten en omzet zien wegvallen door de coronacrisis. Zij kunnen voor de duur van drie maanden een aanvulling krijgen tot bijstandsniveau.

,,Het gaat om ondernemers die in de knel zijn gekomen door wegvallende inkomsten”, zegt wethouder Elly Pastoor. ,,Dankzij de laagdrempelige procedure en extra inzet van de medewerkers is het gelukt om nagenoeg alle ingediende aanvragen te behandelen. Het was de afgelopen week even flink aanpoten, maar het is gelukt de goedgekeurde aanvragen uit te betalen.”

Veel dankbare reacties van ondernemers

De gemeente heeft vanwege de snelle uitbetaling veel dankbare reacties ontvangen van ondernemers. Pastoor: ,,Voor veel ondernemers is dit een emotionele periode. Ze hebben het geld hard nodig om rond te komen, dus we hebben er alles aan gedaan om ze zo snel mogelijk te helpen. Het is fijn dat dit is gelukt en dat het wordt gewaardeerd.”

Overigens heeft de wethouder ook gemerkt dat sommige ondernemers met enige schaamte een aanvraag doen. ,,Tegen hen zeg ik: maak gebruik van regelingen waar je als ondernemer recht op hebt.”

43 aanvragen voor eenmalig krediet

Zelfstanders kunnen nog tot en met 31 mei een aanvraag voor ondersteuning indienen. Dat met DigiD via de gemeentelijke website .

Binnen de overbruggingsregeling kunnen zelfstandig ondernemers met liquiditeitsproblemen ook eenmalig een krediet aanvragen van 10.171 euro met een rente van 2 procent. Hiervoor heeft de gemeente Westerkwartier tot nu toe 43 aanvragen ontvangen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier
menu