Schrijver Tonko Ufkes wint de Freudenthalpreis

De Groningse schrijver Tonko Ufkes. Judith van der Meulen

De Groningse schrijver Tonko Ufkes, opgegroeid in Zevenhuizen, ontvangt op donderdag 26 september in het Duitse stadje Walsrode de Freudenthalpreis, de belangrijkste literaire prijs van het Nedersaksische taalgebied.
Lees meer over
Westerkwartier

Vanaf 1956 wordt de Freudenthalpreis jaarlijks toegekend aan nieuw, nog niet eerder gepubliceerd werk geschreven in één van de vele varianten van het Nedersaksisch. Ufkes wint de prijs met zijn in het Westerkwartiers geschreven verhaal De bonte vliegenvanger. Aan de prijs is een bedrag van 2.500 euro verbonden en volgend jaar wordt Ufkes één van de vijf juryleden.

De schrijver is zeer verguld met de aan hem toegekende prijs: „Ik zie het als een van de hoogtepunten van mijn schrijverschap, vorig jaar de goed ontvangen verhalenbundel Ongeliek en nu dit. Prachtig!’

De bonte vliegenvanger is een eigentijds verhaal over een vogelfotograaf die in Portugal een vrouw ontmoet; zij heeft borstkanker, een ziekte waar zij op een bijzondere, dappere manier mee omgaat. „Het lijkt misschien een lastig thema om over te schrijven, maar het is geen zwaar verhaal”, aldus de prijswinnaar. „Het gaat vooral over twee mensen, over hoe ze met elkaar en met tegenslagen omgaan.”

Nieuws

menu