Stichting Oude Groninger Kerken neemt Sint-Vituskerk in Doezum over. Kerk blijft in gebruik voor erediensten

De Sint-Vituskerk in Doezum Foto: SOGK, Duncan Wijting

De Protestantse Gemeente Doezum draagt donderdag 1 oktober de 12de-eeuwse Sint-Vituskerk over aan Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).
Lees meer over
Westerkwartier

De overdracht van de kerk zou 24 april al plaatsvinden, maar werd toen uitgesteld vanwege de coronacrisis. Na de overdracht huurt Protestantse Gemeente Doezum de kerk tenminste van de SOGK. De kerk blijft in gebruik voor de eredienst.

Turfstenen muren

Zowel de tufstenen toren als het kerkgebouw stamt uit de 12de eeuw. De tufstenen muren van de kerk zijn echter vervangen door baksteen. In de dertiende eeuw is bovendien het schip met een halfrond koor verlengd. In 1808 zijn de muren van het schip nagenoeg geheel vervangen en zijn grote ramen geplaatst.

In de kerk wordt het schip gedekt door een blauw, houten plafond en is er een gepleisterde overwelving boven de koorsluiting. Op de 17de-eeuwse herenbank na, is het meubilair 19de-eeuws.

De kerk is oorspronkelijk gewijd aan Sint-Vitus, de beschermheilige van dansers, zangers en epileptici, en in Nederland schutspatroon van Het Gooi. Zijn naamdag is op 15 juni.

Orgel G.P. Dik en Zoon

Het orgel van de kerk is in 1866 gebouwd door firma G.P. Dik en Zoon. Het is het enige nieuwgebouwde orgel van deze bouwer.

In 1911 werd het orgel gerepareerd door J. Doornbos en bij de kerkrestauratie van 1929 kreeg het orgel een donker-eiken kleur. In 1954 werd het orgel gedemonteerd en in 1957, na de restauratie van de kerk, werd het opgebouwd en hersteld door Faber uit Dokkum. Bij deze werkzaamheden raakte het pijpwerk ernstig beschadigd. In 1992 restaureerde de firma Bakker & Timmenga het orgel en werden de meeste ingrepen uit 1957 ongedaan gemaakt.

Het orgel heeft één klavier met elf stemmen en een aangehangen pedaal.

Met deze overdracht heeft de SOGK 95 kerken, 2 synagogen, 57 kerkhoven/ begraafplaatsen en 9 (vrijstaande) torens in haar bezit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier
menu