Twee Carbid Boys schieten Zevenhuizen wakker: 'Toch even het oudejaarsgevoel'

Carbidschieten vanochtend in Zevenhuizen

Twee leden van de Carbid Boys hebben oudejaarsdag omstreeks 08.30 uur het dorp Zevenhuizen in de gemeente Westerkwartier wakker geschoten.

Zevenhuizen was één van de weinige plaatsen in de provincie Groningen waar met carbid werd geschoten. Vanwege corona was vooraf door de Veiligheidsregio bepaald dat het carbidschieten slechts op uiterst beperkte schaal plaats mocht vinden. De Carbid Boys in Zevenhuizen vormen een team van meer dan 25 leden. Zij schoven Berend Drent en Niek Uiterwijk naar voren om het traditionele knalwerk op oudejaarsdag qua uitvoering voor hun rekening te nemen.

Opzet geslaagd: publiek blijft weg

De voorbereidingen waren in het diepste geheim uitgevoerd. Een massale toeloop van toeschouwers wilde de organisatie koste wat kost voorkomen. Normaal begint het knallen om een uurtje of tien. Het schieten gaat vervolgens de hele oudejaarsdag door. Het startschot op het erf van grinthandelaar Ruurd van der Veen aan de Veldstreek klonk nu al om half negen. Ter afsluiting was voor het erf een lint dat eventuele bezoekers moest weren. De organisatie slaagde in de opzet, waarvoor was gekozen: het leek of Zevenhuizen nog slapende was. Publiek bleef weg.

‘Wel 1500 tot 2000 man’

Toen de eerste knallen die met vuurexplosie gepaard ging, reageerde landeigenaar Van der Veen - zelf Carbid Boy sinds het eerste uur - voldaan: ,,Lekker. Het vertrouwde gevoel van oudejaarsdag is er even weer.’’ Hij legt uit dat Zevenhuizen een jaartje of zesentwintig geleden één van de eerste dorpen was in de regio die begon met de traditie om met luide carbidschoten het oudejaar uit te luiden. Voor Zevenhuizen is dat ieder jaar een groot festijn: ,,Op ons terrein plaatsen we dan een grote feesttent met veel muziek voor wel 200 man. De toeloop van publiek gaat de hele dag door. Als het weer een beetje meezit, komen er de hele dag door wel 1500 tot 2000 man.’’

Geen spanning in het lijf

Vooral aan de voorbereidingen van dit jaarlijkse spektakel beleeft Van der Veen veel plezier: ,,We zijn er een hele week druk mee. We hebben het hier dan beregezellig met elkaar.’’ Ook Bert Steenhuis, eveneens lid van de Carbid Boys van het eerste uur, stond vanmorgen anders op dan andere jaren op oudejaarsdag: ,,Normaal word ik op de laatste dag van het jaar wakker met spanning in mijn lijf. Die spanning mist dit jaar vanwege corona. Dat geeft een heel vreemd gevoel.’’

Slechts twee vergunningen

Zo’n tien tot vijftien keer klinken er donderdagmorgen luide knallen vanaf de Veldstreek. De knallen werden tot in Marum gehoord. Meteen is het dan ook alweer over en uit met het eindejaarspektakel van 2020. In de meeste andere Groninger dorpen klonken dit jaar zelfs helemaal geen carbidknallen. Slechts vanuit twee dorpen in de gemeente Westerkwartier waren aanvragen ingediend. Behalve Zevenhuizen was dat in Lucaswolde.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu