'Aan een succesformule ga je toch niet sleutelen?' Opvolgers slagen erin Fifty Fifty Tolbert op de oude leest voort te zetten

De jonge ondernemers Elina de Jong en Jeroen Pol van jeanszaak Fifty-Fifty in Tolbert met in het midden Corry Lourens, de weduwe van de twee jaar geleden overleden Anne-Heerke Lourens.

De jonge ondernemers Elina de Jong en Jeroen Pol van jeanszaak Fifty-Fifty in Tolbert met in het midden Corry Lourens, de weduwe van de twee jaar geleden overleden Anne-Heerke Lourens. Foto: Koos Bijlsma

Ruim twee jaar geleden werd Tolbert opgeschrikt door het onverwachte overlijden van de markante ondernemer Anne-Heerke Lourens. Op 63-jarige leeftijd stierf hij één dag na een ingrijpende hartoperatie in het ziekenhuis in Leeuwarden.
Lees meer over
Westerkwartier

Hij liet een ‘erfenis’ achter in de vorm van de goedlopende spijkerbroekenwinkel Fifty Fifty. Zonder dat de meeste mensen het wisten hadden zijn vrouw Corry en hij de winkel drie maanden daarvoor al overgedragen aan een jong stel. Dat zijn Jeroen Pol (38) en Elina de Jong (31) die erin zijn geslaagd om het bedrijf volledig in de geest van de voormalige eigenaar voort te zetten.

‘Wil je koffie?’

Op de vaste openingsdagen donderdag, vrijdag en zaterdag is het er nog even druk als voorheen. En klanten voelen zich hier zonder uitzondering welkom. De hele dag door klinkt het in de zaak: ,,Hoe gaat met je? En wil je koffie?’‘ Middenin de winkel staat de koffietafel waar een ouderwets tafelkleed is gedrapeerd. Klanten wisselen hier hun dagelijks wel en wee uit met de nieuwe uitbaters die zichtbaar geïnteresseerd zijn in hun klanten.

Niks veranderd aan de bedrijfsvoering

,,We hebben helemaal niks veranderd aan de bedrijfsvoering die Anne Heerke voor dit bedrijf heeft bedacht”’, zegt opvolger Pol. ,,Aan een succesformule ga je toch niet sleutelen?’‘ De bezoekers komen van heinde en verre. Vanuit het Westerkwartier maar ook diep vanuit Oost-Groningen en Drenthe weten de klanten Fifty Fifty aan de Hoofdstraat in Tolbert te vinden. De inflatie en de hogere inkoopprijzen ten spijt, bleven de prijzen die de klant bij de winkel in Tolbert moeten betalen, op hetzelfde peil. ,,Natuurlijk kost ons dit geld. Onze winstmarge is verkleind. Dus aan ons de opdracht om meer kleding te verkopen’‘, zegt Pol.

Als jonge vertegenwoordiger in damesmode kwam Pol een jaar of tien jaar geleden bij Anne-Heerke Lourens over de vloer. ,,Hij zag in mij onmiddellijk zijn opvolger. Daar moest ik toen nog wel even over nadenken. En als Anne-Heerke en Corry ons niet hadden beloofd ons eerst een tijd op de weg te helpen, was ik nu nog vertegenwoordiger geweest. Dan waren wij aan dit avontuur in Tolbert nooit begonnen’‘, zegt hij.

Twee druppels water

Behalve qua ondernemersmentaliteit leken Lourens en zijn jeugdige opvolger ook qua uiterlijk als twee druppels water op elkaar. ,,Nog dagelijks komen hier klanten die in de veronderstelling verkeren dat ik de zoon ben van Anne-Heerke. Ik laat ze vaak maar in die waan. Op geen enkele manier heb ik de behoefte hen tegen te spreken.’‘ De jonge eigenaren prijzen zich gelukkig met de medewerking die ze nog dagelijks ondervinden van Anne Heerke’s weduwe Corry. Op de drukke zaterdagmiddag helpt zij de klanten steevast bij het afrekenen aan de toonbank.

Zelfs de coronatijd hebben de nieuwe uitbaters naar eigen zeggen goed doorstaan. ,,In overleg met Anne-Heerke zijn we toen met een webshop begonnen. Maar daar zijn we inmiddels mee gestopt. Verkopen via internet past niet bij ons. Wij vinden dat veel te onpersoonlijk. En het verdient nog minder ook.’‘

‘Kroeggevoel blijft’

De nieuwe uitbaters Jeroen en Elina zijn vast van plan tot in lengte van jaren Fifty Fifty op de oude, vertrouwde leest, voort te zetten. ,,Ons assortiment bestaat voor 80 procent uit herenmode en 20 procent uit damesmode. Dat is het tegenovergestelde van de meeste modezaken in den lande. Onze collectie is breed: van kort tot lang en van smal tot groot. Daardoor kan iedereen hier slagen. We zijn goedkoper dan de meeste andere bedrijven en geven de klanten hier een soort kroeggevoel. En dat moet vooral zo blijven.’‘