Vrijwilligers na coronasluiting weer volop in bedrijf bij Museum Nienoord in Leek. 'Iets wat oud is, heeft geleefd'

Els Zuidema en Ria de Vries zijn vrijwilliger bij museum Nienoord. Mariëlle de Vries

Els Zuidema en Ria de Vries zijn als vrijwilliger voor en achter de schermen actief bij Museum Nienoord in Leek. Met veel plezier. ,,We zijn met een leuke groep mensen”, aldus Zuidema. Het museum is na de coronasluiting weer volop in bedrijf.

De Vries loopt al veertien jaar rond bij het museum. Na haar pensionering deed ze naar eigen zeggen eerst een tijdje lekker helemaal niets en ging daarna op zoek naar vrijwilligerswerk. ,,Ik ben altijd al geinteresseerd geweest in geschiedenis”, vertelt ze. ,,Van jongsafaan al. Als ik dan een oud voorwerp zag, ging ik me voorstellen wie dat gebruikt had. Iets wat oud is, heeft geleefd.”

Achter de schermen

Ze kwam in 2007 bij het museum terecht en werkte daar eerst een jaar achter de balie. ,,Maar dat is niet echt iets voor mij. Dus heb ik toen gevraagd of ik iets achter de schermen kon doen. Zodoende ben ik op het depot terecht gekomen.” En daar zit ze op haar plek. Iedere week komt ze naar Nienoord om voorwerpen die in het depot liggen te beschrijven. ,,Dat doe ik samen met collega Mieke. We hebben nog een ouderwetse kaartenbak, maar het wordt ook in een computersysteem Adlib gezet. Dat is een systeem voor alle musea. Dat is nog niet in bedrijf. Als musea in de toekomst een expositie organiseren dan kunnen ze daarin kijken of andere musea nog voorwerpen hebben die daarop aansluiten en of ze die misschien in bruikleen kunnen krijgen.”

Achter de schermen werkt ze samen met een groep van ongeveer 12 vrijwilligers. ,,Ieder met zijn eigen specialisme.” Twee van hen zorgen er bijvoorbeeld voor dat alle boeken in het systeem worden gezet. Dat zijn er zo’n duizend. Het merendeel gaat over paarden en koetsen. We hebben ook vijf klusjesmannen die het onderhoud doen, maar ook bijvoorbeeld de vitrines in elkaar zetten, wanneer er een nieuwe tentoonstelling is of een wand schilderen wanneer dat nodig is. Er zijn heel veel verschillende werkzaamheden die we hier doen.”

De fatale tocht van de familie Van Panhuys

Els Zuidema is actief voor de schermen. Ze kwam 2,5 jaar geleden bij het museum terecht. Maar de Hoogkerkse is naast kunst al langer geinteresseerd in de geschiedenis van met name de familie Van Panhuys. ,,Jan van der Velde vroeg mij in 2007 hulp bij het organiseren van het naspelen van de fatale tocht van deze familie. Ik was altijd heel actief in Hoogkerk als vrijwilliger bij verschillende organisaties. Daar ben ik op een gegeven moment mee gestopt. Ik wilde wel iets blijven doen en zodoende ben ik hier terecht gekomen. Het eerste jaar heb ik even de kat uit de boom gekeken en ben ik alleen suppoost geweest. Inmiddels help ik ook mee, wanneer er een nieuwe tentoonstelling komt. Kunst is een hele grote hobby van me en het is mooi dat ik daar ook hier mee bezig kan zijn.”

‘Er staan hier zoveel prachtige dingen’

In het museum worden ook dagelijks rondleidingen door een deel van het depot gegeven. ,,Dat was vroeger gesloten voor het publiek”, zegt De Vries. ,,Maar er staan zoveel prachtige dingen. Het is mooi dat het publiek daar onder leiding van een suppoost een kijkje kan nemen. En dan kom je elkaar ook nog eens tegen. Er heerst zo’n leuke sfeer onder de vrijwilligers. Ik zou het jammer vinden als ik dit niet meer zou kunnen doen.”

,,De vriendelijkheid onder elkaar vind ik ook zo fijn”, vult Zuidema aan . ,,Soms heb je iemand een tijdje niet gezien omdat je verschillende roosters had en dan vraag je even hoe het is. De ene keer doe je een rondleiding op het depot en de andere keer ben je suppoost. De afwisseling is heel leuk. Het is een warm bad als je hier als vrijwilliger binnenkomt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier
menu