Wat is er in de Tweede Wereldoorlog gebeurd met Joods vastgoed in Westerkwartier?

In navolging van Groningen moet ook in Westerkwartier een onderzoek komen naar het verleden van het Joodse vastgoed in en na de Tweede Wereldoorlog.

Het gemeentehuis van Westerkwartier in Zuidhorn. Foto: Google Street View.

Het gemeentehuis van Westerkwartier in Zuidhorn. Foto: Google Street View.

Dat bepleit het bestuur van museum het Joodse Schooltje in Leek. CDA-raadslid Jan Willem Slotema heeft dit verzoek doorgespeeld naar B en W van deze gemeente. In de Tweede Wereldoorlog zijn vooral vanuit Leek veel Joodse gezinnen weggevoerd en op tragische wijze vermoord.

,,Wat is er gebeurd met de huizen die de Joodse gezinnen bewoonden? Was er een speciale makelaar die erin bemiddelde om deze huizen weer bewoond te krijgen? Hoe is dat bij de notaris gegaan? En wie heeft aan eventuele onroerend goedtransacties geld verdiend?’’, zijn vragen waarop bestuurslid Fenna van der Zwaag van het Joodse Schooltje graag antwoord wil.

Wat is er met Joodse gemeenschap gebeurd?

De inventarisatie is bedoeld om een beter beeld te krijgen met wat er met Joodse gemeenschap in onder meer Leek is gebeurd, zegt Van der Zwaag. Raadslid Slotema wil van B en W weten of Westerkwartier 75 jaar na de bevrijding bereid is mee te werken aan het onderzoek; onder meer door inzage te geven in het gemeentelijk archief van de voormalige gemeente Leek.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in totaal 83 Joodse inwoners uit het Westerkwartier weggevoerd en vermoord: 61 in Leek, acht in Grijpskerk, vier in Aduard, vier in Niezijl, twee in Visvliet en vier in Zuidhorn. Het vrijkomende vastgoed werd vaak onteigend en doorverkocht. Twintig gemeenten in Nederland, waaronder Groningen, besloten eerder al hun rol in deze gang van zaken te onderzoeken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier
menu