Westerkwartier neemt al na half jaar afscheid van interim-manager Frederika Beute

Het gemeentehuis in Zuidhorn. Foto: DVHN

Al na een half jaar heeft de gemeente Westerkwartier het arbeidscontract met interim-manager Frederika Beute uit Haren beëindigd.

Beute werd in januari aangesteld met de opdracht de ambtelijke organisatie door te lichten. Haar aanstelling was opmerkelijk, omdat haar broer Harm Beute - raadslid voor de lokale coalitiepartij VZ Westerkwartier - eerder in Dagblad van het Noorden harde noten kraakte over het bovengemiddelde ziekteverzuim bij de gemeente.

Miljoen

Vorig jaar was 7,5 procent van de ambtenaren in de gemeente ziek, tegen een landelijk gemiddelde van 4 procent. Volgens raadslid Beute moest de ozb-belasting over dit jaar met ruim 10 procent omhoog (extra opbrengst 1 miljoen euro) om de ambtenaren die ziek thuisblijven, te betalen.

Onder de loep

Toenmalig waarnemend burgemeester Koos Wiersma nam in een spoeddebat krachtig afstand van deze uitspraken. Volgens hem past het een raadslid niet om vraagtekens te plaatsen bij de redenen van ziekteverzuim. Het raadslid had de gemeente hiermee in zijn ogen allesbehalve een goede dienst bewezen. Enkele maanden later kreeg zijn zus Frederika Beute, die als interim-manager een bureau runt in Haren, opdracht de organisatieontwikkeling onder de loep te nemen.

Jaarcontract

In principe werd Frederika Beute aangetrokken voor een jaar. Maar halverwege die termijn blijkt het contract alweer te zijn opgezegd. Burgemeester Ard van der Tuuk meldde dit deze week in een overleg met de fractievoorzitters. Namens Sterk Westerkwartier woonde plaatsvervangend raadslid Gert van Werven dit overleg bij. Hij stelde donderdag prompt schriftelijke vragen. Van Werven wil weten wat de bevindingen zijn van onderzoeker Frederika Beute.

Tweede plan

Omdat medewerkers nooit onderwerp mogen zijn van een publiek debat, zit de gemeente met de kwestie in de maag. Dat blijkt uit het feit dat de vragen al na korte tijd van de website zijn verwijderd. Burgemeester Ard van der Tuuk zei eerder in de gemeenteraad dat veel ambtenaren thuiswerken wegens corona. Dat organiseren kost zoveel energie dat de bestrijding van het ziekteverzuim even op het tweede plan staat. In reactie toont raadslid Beute zich hiermee hartgrondig oneens. ,,Thuiswerkende ambtenaren gelden niet als excuus om het hoge ziekteverzuim te laten voor wat het is’’, meent hij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier
menu