Westerkwartier verrast door onderzoek naar mogelijke nieuwe invulling gasopslag Grijpskerk

Foto: Archief DVHN

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat wil dat onderzocht wordt of laagcalorisch gas kan worden opgeslagen in de gaslocatie Grijpskerk. Dit tot ‘verrassing’ van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier.

Wiebes schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het door extra maatregelen volgend jaar al mogelijk is de gaswinning in Groningen met ruim drie miljard kuub terug te brengen tot 12,8 miljard kuub. Hij geeft daarbij aan dat onderzocht wordt of de gasopslaglocatie Grijpskerk bij kan dragen aan de snellere sluiting van het Groningenveld.

‘Samen met de regio zijn wij blij met de versnelde afbouw van winning uit het Groningenveld’, reageert wethouder Hielke Westra in een persbericht. ‘Maar ik ben verrast dat het ministerie nu laat onderzoeken of de locatie Grijpskerk ingezet kan worden als opslag van laagcalorisch gas, terwijl het nu een opslaglocatie is van hoogcalorisch gas.’

Toekomstige invulling opslaglocatie

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaf begin 2019 aan dat het vanuit commerciële overwegingen wil stoppen met het opslaan van hoogcalorisch gas en voornemens is het onderliggende gas te winnen. Reden voor de gemeente Westerkwartier een traject in te gaan, waarin wordt nagedacht over de toekomstige invulling van de opslaglocatie.

Westra: ‘Pas in het voorjaar van 2020 gaf de minister aan geen onomkeerbare besluiten te willen nemen over de gasopslag in Grijpskerk. Rond de zomer zou duidelijk worden wat de toekomst van de locatie is. Ik vind het vervelend dat die duidelijkheid er voorlopig niet komt. Sterker nog, het nu aangekondigde onderzoek roept alleen maar meer vragen op. Over deze vragen gaan we dan ook met de minister in gesprek.’

Gesprek met de minister

Wethouder Westra wil antwoord op de vraag wat de consequenties zijn van de opslag van laagcalorisch gas in een veld waar nu nog hoogcalorisch gas opgeslagen ligt, om welke hoeveelheden het gaat en hoe dit zich verhoudt tot het opslagplan en de vergunning.

Ook wil hij weten wanneer het onderzoek is afgerond en wanneer een besluit wordt genomen, zodat inwoners de duidelijkheid krijgen waar ze recht op hebben.

Nieuws

Meest gelezen

menu