Westerkwartier voert huisvuil vanaf 2022 af naar Friesland: 'Dit leidt tot claims'

Vanaf januari 2022 voert de gemeente Westerkwartier het huisvuil dat vrijkomt in deze gemeente, ter verwerking af naar Friesland.

De milieustraat waar het huisvuil straks terecht komt.

De milieustraat waar het huisvuil straks terecht komt. Foto: archief DVHN

Met twee stemmen tegen ging de gemeenteraad woensdagavond akkoord met dit voorstel van B en W. De gemeente denkt goedkoper uit te zijn bij toetreding tot het Friese vuilverwerkingsbedrijf Omrin. De bedoeling is om 50 aandelen te verwerven in Omrin. Ook de gemeenten Groningen en Het Hogeland zijn van plan met het Friese verwerkingsbedrijf in zee te gaan. Raad Het Hogeland ging al akkoord. De raad van Groningen spreekt zich binnenkort uit.

VZ wil lager tarief voor burgers

De raadsfractie VZ Westerkwartier wil dat de verlaging van de kosten voor de afvoering van het afval van het huisvuil op termijn ten goede komt aan de burgers door middel van het doorvoeren van een verlaging van de afvalstoffenheffing. Westerkwartier zit nu relatief nog hoog in de boom met dit tarief.

‘Advocatenkantoor Trip maakt hier gehakt van’

Aan de toetreding tot Omrin is geen aanbesteding vooraf gaan. Daaraan kleven grote juridische risico’s, waarschuwde aanvoerder Harry Stomphorst van de lokale partij Sterk Westerkwartier. ,,Ik voorspel dat advocatenkantoor Trip gehakt maakt van uw besluit om de verwerking van het huisvuil onderhands te gunnen aan Omrin’’, stelde hij.

Claims?

Het huisvuil in het Westerkwartier wordt nu nog verwerkt door het bedrijf Attero in Groningen. Hoewel het contract per januari 2022 afloopt, verwacht Stomphorst dat uittreden niet zomaar kan. ,,U kunt claims verwachten.’’ Het bedrijf HRM uit Grootegast heeft al bezwaar gemaakt tegen de onderhandse gunning van het werk.

Installatie vertoont geen kuren

Het huisvuil van de drie Groninger gemeenten wordt straks verwerkt door de vuilverbrandingsinstallatie van Omrin in Harlingen. Op kritische vragen vanuit de raad verzekerde milieuwethouder Hielke Westra (CDA) dat deze installatie de laatste tijd geen kuren meer vertoont. ,,Omrin heeft dit goed voor elkaar.’’, zei hij.

Westerkwartier is straks de enige gemeente, aangesloten bij Omrin, die het huisvuil van de huishoudens in gescheiden stromen aanlevert. Alle andere deelnemende gemeenten doen aan zogenoemde nascheiding.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier
menu