Zevenhuizen trekt aan de bel. ‘Gemeente Westerkwartier zet bedrijven tot 2040 op slot’

Secretaris Bert Flonk (links) van Ondernemersvereniging Zevenhuizen en eigenaar Klaas Spoelstra in de werkplaats van Schildersbedrijf Overwijk. Koos Bijlsma

Als de gemeenteraad van Westerkwartier niet ingrijpt, worden bedrijven buiten hoofdkernen als Leek, Zuidhorn, Marum en Grootegast de komende twintig jaar ‘op slot’ gezet. Dat is de noodkreet die staat verwoord in een brief van Ondernemersvereniging Zevenhuizen aan de politiek. Dorpsvereniging Door Eendracht Sterk (DES) staat pal achter de inhoud van deze brandbrief.
Lees meer over
Westerkwartier
Noordenveld

Volgens bestuurssecretaris Bert Flonk telt Ondernemersvereniging Zevenhuizen 62 leden. ,,Een recente peiling leerde dat 15 procent van onze leden interesse heeft in een kavel op een industrieterrein om zodoende uit te kunnen breiden.’‘ In de Omgevingsvisie die binnenkort wordt vastgesteld door de gemeenteraad, sturen B en W erop aan dat bedrijven in de zogenoemde (kleinere) basisdorpen, verhuizen naar hoofddorpen als Leek of Marum. ,,Maar de meesten van onze leden zijn met hun bedrijven in Zevenhuizen groot geworden en willen hier blijven’‘, zegt Flonk.

Hij wijst erop dat de bestaande industriegebieden in Zevenhuizen nagenoeg vol zitten. Aan de totstandkoming van een nieuw bedrijventerrein willen B en W niet meewerken: ,,Daarmee worden wij als ondernemers tot 2040 op slot gezet.’‘

Loods in Zevenhuizen niet mogelijk

Ter illustratie noemt Flonk Schildersbedrijf Overwijk in Zevenhuizen. De familie Spoelstra-Nikolaas woont op de plek van de voormalige kleuterschool aan de Kerkhoflaan. De bedrijfsvoering vindt naast de eigen woning plaats. Volgens eigenaar Klaas Spoelstra groeit het aantal klanten in hoog tempo. ,,We zijn hier geworteld. Verhuizen naar Leek of Roden willen we niet. Liefst openen we elders in Zevenhuizen een loods maar die mogelijkheid wordt ons op dit moment niet geboden.’‘ Dat B en W zijn schildersbedrijf (9 medewerkers) en andere bedrijven in Zevenhuizen daarmee tot 2040 op slot zet, vindt hij kwalijk.

‘Gezonde doorgroei’

Echtgenote Gea Nikolaas vult aan: ,,We hebben hier het prachtige multifunctioneel centrum De Molenstreek gekregen. Er wordt hard gewerkt aan een fusie per 1 augustus van de twee basisscholen. Al die acties zijn erop gericht om de leefbaarheid van Zevenhuizen in stand te houden. Maar voor de leefbaarheid van een dorp is óók een gezonde doorgroei van bedrijven nodig.’‘ Dat de gemeente hieraan voorbijgaat, vindt zij onbegrijpelijk.

‘Knellende regels’

Volgens secretaris Flonk van Ondernemersvereniging Zevenhuizen ondervinden collega-ondernemers in dorpen als Grijpskerk, Ezinge, Oldehove en Oldekerk-Niekerk soortgelijke problemen. ,,Ook daar worden de regels die Westerkwartier nu uitvaardigt voor bedrijven in de zogenoemde basisdorpen, als knellend ervaren.’‘ In de brandbrief wordt de politiek opgeroepen om de uitbreidingsregels voor bedrijven te verruimen en ‘maatwerk per basisdorp’, zoals het wordt genoemd, mogelijk te maken.

Wethouder Westra reageert

In reactie bestrijdt wethouder Hielke Westra (CDA) dat de bedrijven in Zevenhuizen tot 2040 op slot komen te zitten. Hij wijst erop dat Omgevingsvisie om de vier jaar wordt geactualiseerd. Westra noemt het niet wenselijk om nieuwe industrieterreinen te stichten in alle 41 dorpen. Daarom is ervoor gekozen nieuwbouw zoveel mogelijk in de vier hoofddorpen te realiseren.

In basisdorpen als Zevenhuizen en Grijpskerk acht Westra het mogelijk om bestaande bedrijventerrein te herstructureren om zo nieuwe kavels te creëren. ,,Als het mogelijk is om uitbreiding aansluitend op een bestaand bedrijventerrein te realiseren, biedt de visie hiertoe ook ruimte.’‘ Van de specifieke situatie in Zevenhuizen is de wethouder naar eigen zeggen niet op de hoogte.

Nieuws

menu