Samen met

‘Kerkje Harkema’ gaat na drie jaar weer open. Echtpaar Kalfsterman mikt op bruiloften en partijen in theehuis bij kerk

Het kerkje Harkema oogt idyllisch Jan Willem van Vliet

Het ‘kerkje van Harkema’ bij Den Ham dat al drie jaar buiten gebruik is, gaat in de loop van volgend jaar weer open voor het publiek. In mei van dit jaar kwam de miniatuurkerk die in de jaren tachtig/negentig werd vervaardigd door de inmiddels overleden veehouder Albert Harkema, in andere handen.
Lees meer over
Westerkwartier

De nieuwe eigenaren zijn Adwim Kalfsterman (52) en Jacqueline Kalfsterman-Dijcks (51) die nu nog wonen in wijk De Held in de stad Groningen. Na een flinke verbouwing zijn zij van plan te verhuizen naar de kloosterboerderij Arbere op het perceel. In het verleden woonde de maker van de miniatuurkerk in deze boerderij die nu nog dient als overnachtingsplaats voor toeristen. Boerderij, kerk en bijbehorend theehuis bevinden zich in een parkachtige setting. ,,Oud-eigenaar Harkema vond het Noorderplantsoen in Groningen erg mooi. Zo’n landschapspark wilde hij hier nabootsen’‘, zegt de nieuwe eigenaar.

Het echtpaar nam een architect in de arm om een verbouwingsplan te maken voor de boerderij. Dat plan ligt nu ter beoordeling bij de gemeente Westerkwartier. Als er groen licht komt, kan de aannemer aan de slag. Kerk en theehuis bevinden zich in een goede staat van onderhoud. ,,Wij willen kerk en theehuis weer in oude staat herstellen’‘, meldt Jacqueline Kalfsterman. De kerk fungeerde in het verleden als officiële trouwlocatie. Trouwplechtigheden vinden straks weer plaats in de kerk die voorts wordt opengesteld voor bijvoorbeeld lezingen en culturele activiteiten. Aan kerkdiensten wordt niet gedacht.

Trouwlocatie

Jacqueline Kalfsterman neemt de exploitatie van kerk en theehuis op zich. ,,Als blijkt dat ik een horecadiploma nodig heb om alcohol te mogen schenken, ga ik hiertoe een opleiding volgen’‘, vertelt ze. Na de jarenlange leegstand vertrouwt ze op voldoende animo van bruidsparen om op deze locatie te trouwen.

,,Pas sinds medio augustus mogen wij ons de nieuwe eigenaren noemen. Voortdurend treffen wij hier wandelaars en fietsers aan om een blik op de kerk en de omgeving te werpen.’‘ ,,Die zijn straks welkom in ons theehuis.’‘

Harkema deed dertien jaar over de bouw van kerk en theehuis waarvoor hij aanvankelijk geen vergunning aanvroeg. Toen beide attracties steeds meer toeristen trokken, besloot de toenmalige gemeente Zuidhorn de bouwsels te legaliseren. In de kerk zijn 12.000 bakstenen verwerkt die Harkema haalde uit België. Het orgel in de kerk is afkomstig uit IJhorst.

Het theehuis is gebouwd in de stijl van de Kloosterkerk in het naburige Aduard. Opvallend zijn de rooms-katholieke elementen, zoals beelden, in het kerkinterieur. Bij de entree staat het bekende Vrijheidsbeeld dat aansluit bij de vrijbuitersmentaliteit die zo kenmerkend was voor Albert Harkema.

Grachten met ophaalbrug

Kerk en theehuis worden omringd door een aantal grachten met onder meer een ophaalbrug, een stenen boogbrug en een draaibrug die in enigszins vervallen staat verkeren. De nieuwe eigenaren zijn onder de indruk van de rust en stilte die het geheel uitstraalt. Eigenaresse Jacqueline Kalfsterman roemt ,,de lekkere sfeer, het groen en de rust’‘ die zij en haar man hier aantroffen. ,,’t Is heerlijk om hier te zijn.’‘ De nieuwe eigenaren kregen naar een eigen zeggen een hartelijke ontvangst in Den Ham. ,,We zijn onlangs meteen al uitgenodigd voor een gezellige buurtbarbecue.’‘

Tocht om de Noord 2022

Hoewel kerk en theehuis op zijn vroegst volgend voorjaar opengaan voor het publiek, lopen 700 deelnemers van de langste route in de Tocht om de Noord (40 kilometer) op zondag 25 september dwars door de kerk. ,,Zij komen via de voordeur naar binnen om via een zijdeur de kerk weer te verlaten.’‘

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Westerkwartier

Nieuws

menu