Samen met

Actie voor tweedehands rolstoelbus. Marumer ouders zamelen 30 mille in na groeispurt van zoon Joshua de Jong (12)

Joshua de Jong (12) en zijn beide ouders bij de huidige rolstoelbus die te krap is geworden. Foto: Koos Bijlsma

,,Help Joshua aan een nieuwe rolstoelbus.’‘ Onder dit motto zijn Obbe en Daniëlle de Jong uit Marum een geldinzamelingsactie begonnen. Hun 12-jarige zoon Joshua is vanwege een spierziekte al sinds zijn vierde aangewezen op een rolstoel.
Lees meer over
Westerkwartier

Om dagelijks naar de Mythylschool in Haren te gaan, haalt de taxi hem ‘s morgens van huis. Maar voor alle andere uitstapjes hebben het echtpaar De Jong, hun zoon Joshua en twee andere kinderen een rolstoelbus nodig.

De huidige rolstoelbus die ze in gebruik hebben, kon vier jaar geleden worden aangeschaft met geld uit het wmo-potje van de gemeente. Maar omdat Joshua de laatste tijd een groeispurt heeft doorgemaakt, zoals moeder Daniëlle het noemt, past de bestaande en speciaal voor hem aangepaste bus, niet meer. Zelf zegt Joshua: ,,Iedere keer als de bus bijvoorbeeld vanwege een verkeersdrempel een schokkende beweging maakt, knal ik met mijn hoofd tegen het plafond.’‘

Tweedehands aangepaste rolstoelbus

De aanschaf van een nieuwe rolstoelbus kost rond de 45.000 euro. Maar gelukkig kwam de familie De Jong in contact met een autobedrijf in Hoogeveen dat tweedehands een reeds aangepaste rolstoelbus kan leveren. Hiervoor moet zo’n 30.000 euro op tafel komen. Zoveel geld hebben Obbe en Daniëlle niet. Een beroep doen op een bijdrage van de gemeente zit er ditmaal niet in. ,,De wmo-regels schrijven voor dat zo’n rolstoelbus zeven jaar moet meegaan. Pas daarna komen we in aanmerking voor nieuwe subsidie. Onze Joshua groeit zo hard dat we hierop helaas niet kunnen wachten’‘, zeggen de beide ouders.

Dat was voor hen reden om via internet een doneeractie te beginnen. Daarop is door velen al positief gereageerd. ,,We zien hoe oude vrienden en bekenden al geld doneerden. Dat deze mensen aan ons denken, doet ons goed. Daar zijn we dankbaar voor.’‘ Ook Joshua zelf komt in actie om mensen ertoe te brengen, de portemonnee te trekken. Zo deelde hij flyers over zijn actie uit tijdens een markt op Koningsdag in Marum. Bij toeval kwam hij daar burgemeester Ard van der Tuuk tegen. ,,De burgemeester nam de flyer van mij met vriendelijke woorden in ontvangst’‘, zegt Joshua.

Zijn ouders hebben er begrip voor dat de regelgeving rond wmo het de gemeente belet om dit jaar al subsidie te verlenen voor de aanschaf van een nieuwe bus. De Marumer familie noemt de contacten die zij onderhouden met de behandelende ambtenaar, uiterst plezierig. ,,Zij toont een grote betrokkenheid.’‘ Behalve Joshua telt het gezin De Jong nog twee kinderen. Dat zijn Julia (14) en Boaz (9).

Spierziekte Duchenne

Joshua lijdt aan de aangeboren spierziekte Duchenne die ervoor zorgt dat zijn spieren langzaam afbreken. ,,Al vanaf zijn vierde kan hij niet meer lopen. De laatste jaren kan hij ook moeilijk zijn handen bewegen.’‘ De ziekte is in principe progressief. De levensverwachting van mensen die lijden aan deze aandoening, ligt gemiddeld tussen de 20 en 40 jaar. Doneren kan via de website steunactie.nl. Wie de naam ‘Joshua’ invult, komt uit bij de juiste link. Doneren kan ook op NL79RABO0303588845 ten name van stichting Joshua de Jong.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Westerkwartier

Nieuws

menu