Samen met

CDA geeft niet thuis. Maar waarom? | column Westerkwartiertje

Koos Bijlsma. Foto: Mediahuis Noord

De column van vorige week op deze plek onder de titel: ‘Kom op CDA: kop d’r veur’ kwam één dag te laat. Het Westerkwartier verschijnt op dinsdag.
Lees meer over
Westerkwartier

Juist de avond tevoren kozen de driekoppige fractie, fractieassistenten en bestuur voor het maken van een terugtrekkende beweging. Informateur Marcel Thijsen kreeg het bericht dat het CDA niet meer beschikbaar is voor deelname aan de volgende gespreksronde.

De christendemocraten verrasten hiermee vriend en vijand. Het CDA staat immers bekend als op en top bestuurderspartij, waarop doorgaans nimmer vergeefs een beroep wordt gedaan? CDA Westerkwartier kiest in dit geval voor een andere lijn. ,,Als met name de lokale partijen zoveel zetels winnen en ChristenUnie haar zeteltal van zes behoudt, moeten wij als CDA’ers onze knopen tellen. Vanuit de oppositie gaan we keihard aan de slag om het vertrouwen van de kiezer terug te winnen’’, klonk het vorige week strijdlustig uit de mond van de nieuwe fractievoorzitter Reinette Gjaltema.

Voor het argument dat het CDA overal in den lande klappen kreeg en het zetelverlies voornamelijk te wijten is aan Haagse factoren (kwestie Omtzigt) is CDA Westerkwartier niet gevoelig. Nadrukkelijk kiest de partij ervoor de eigen wethouder Hielke Westra de komende vier jaar aan de kant te houden.

‘Ik sta achter dit besluit’

Westra legt zich hierbij neer. ,,Hoezeer ik ook baal dat ik m’n klus als bestuurder niet kan vervolgen, sta ik achter dit besluit’’, sprak hij. Terugkeergarantie als ambtenaar bij de voormalige gemeente Loppersum en diens rechtsopvolger Eemsdelta heeft Westra niet. Hij moet dus op zoek naar een nieuwe baan. Daar maakt hij zich geen zorgen over: ,,Ik heb m’n leven lang nooit één dag zonder werk gezeten.’’

Of heeft de wijze van (gebrek aan?) samenwerking binnen het college van B en W bij de overwegingen een rol gespeeld? Als CDA-onderhandelaar beklaagde Westra zich bij informateur Marcel Thijsen over uitspraken van zijn VZ-collega Geertje Dijkstra-Jacobi onlangs in deze krant. In dit interview vlak voor de verkiezingen liet de VZ-wethouder zich ontvallen dat zij zich de afgelopen jaren bij vlagen eenzaam had gevoeld binnen het college. En dat het ‘collegiaal bestuur’ in haar ogen af en toe ver te zoeken was geweest.

Westra moet zijn overvallen door deze publiekelijke kritiek van zijn VZ-collega die wellicht vooraf intern niet is aangekaart? Ook omdat de VZ-fractie bij tijd en wijle als onberekenbaar wordt ervaren, had het CDA andere omgangsvormen binnen de coalitie gewild. Nee, van een ‘blokkade’ voor coalitiedeelname wilde het CDA blijkens het verslag van de informateur niet weten. Maar nu drie van de vijf wethouders straks van lokale huize komen, kozen Westra en zijn CDA eieren voor hun geld. Nieuwe ronde, nieuwe kansen in 2026.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Westerkwartier

Nieuws

menu