Samen met

Een valse toon | column Westerkwartiertje

Koos Bijlsma.

Oppositie is een groot goed. De tegenstem laten klinken tegen het beleid van een politieke meerderheid is van belang. Maar de toon maakt muziek. Vorige week sloegen de oppositiepartijen VVD en D66 een valse toon aan. Dat was in het debat over de winkelsluitingswet op zondag.
Lees meer over
Westerkwartier

Al twee jaar lang mogen alle winkels in de gemeente Westerkwartier vanwege de coronacrisis onbeperkt op zondag open. Nu deze crisis (hopelijk) voorbij is, willen B en W terug naar het ‘oude normaal’. Of toch niet helemaal. Want vóór corona mochten alleen de supermarkten op zondag open. De overige winkels kregen tien koopzondagen per jaar toegewezen.

Per 1 oktober mogen supermarkten zondag weer open van twaalf tot zes uur, zoals ook vóór corona gold. Dat betekent dat de openstelling op zondagmorgen – toegestaan tijdens corona – weer van de baan is. Maar behalve supermarkten mogen ook gewone winkels voortaan op zondagmiddag open. Vooral eigenaren van modezaken en designwinkels zijn hier blij mee.

Aloude zondagsrust

De coalitie van VZ Westerkwartier, ChristenUnie, PvdA/GroenLinks en Sterk Westerkwartier ontkent niet dat dit een compromis is. Vanwege de aloude zondagsrust houdt CU liefst alle winkels de hele zondag dicht. PvdA en GroenLinks zijn terughoudend in zondagsopening van winkels omdat zij tegenstanders zijn van een 24 uurseconomie. VZ en Sterk staan een liberaal beleid voor: laat ondernemers zelf beslissen of ze open willen op zondag.

De oppositie ging vorige week frontaal in tegen het bereikte compromis. VVD-raadslid Olga Hartman-Togtema ging hierin het verst. Haar verwijt: een kleine groep mensen die veelal om principiële redenen de zondagsrust in ere wil houden (lees: ChristenUnie) houdt de overgrote meerderheid die ook op zondagmorgen wil winkelen ‘‘in gijzeling’‘.

Zonder oog voor de nuance

Grote woorden en zonder oog voor de nuance. Want ten opzichte van de coronaperiode gaan de voorstanders van winkelen op zondag, er weliswaar iets op achteruit. Maar ten opzichte van het tijdperk vóór corona, is sprake van een forse verruiming als winkelen op zondagmiddag overal onbeperkt is toegestaan.

Die nuance kwam in de oppositiekraam van VVD en D66 niet van pas. Hoe belangrijk oppositie ook is in een democratie: een woord als ‘gijzelen’ in de mond nemen is oppositieretoriek.

Verwerpelijk.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Westerkwartier

Nieuws

menu