Samen met

Geen tuincentrum voor Smid uit Leek. 'Westerkwartier wil pas meewerken als ik een loods van 1000 vierkante meter laat bouwen. Daar voel ik niet voor'

Eigenaresse Marjet Smid in haar bloemenatelier aan de Tolberterstraat in Leek. Foto: Koos Bijlsma

De gemeente Westerkwartier wijst de aanvraag van Marjet’s Bloemenatelier om een tuincentrum te mogen openen op een locatie aan het Industriepark (pal achter garagebedrijf Doornbosch) af.
Lees meer over
Westerkwartier

,,De gemeente wil pas meewerken als ik ter plaatse een bedrijfsloods van 1000 vierkante meter laat bouwen. Daar voel ik niet voor’‘, zegt eigenaresse Marjet Smid.

Als alternatief opende ze onlangs pal achter het autobedrijf een groothandel van tuinproducten in de openlucht. Klanten kunnen hier op woensdag- en vrijdagmiddag en zaterdag voor perkplanten en dergelijke terecht. Naar het voorbeeld van de Macro krijgen vaste klanten een pasje om hiermee aankopen te doen. Sinds enige tijd staat Marjets Bloemenatelier daarnaast met een kraam op de donderdagse weekmarkt in Leek.

Handhavingsactie van de gemeente

Aanleiding om haar activiteiten te verruimen is een handhavingsactie die de gemeente vorig jaar aankondigde. Marjet Smid oefent al sinds jaar en dag een bloemenatelier uit aan huis op een locatie aan de Tolberterstraat. Twee van haar collega’s die bloemenzaken runnen in het centrum van Leek, dienden over haar een klacht in bij de gemeente. Haar verkoopactiviteiten aan huis zijn in hun ogen in strijd met het beleid van de gemeente om detailhandel te concentreren in het centrum van Leek.

Tot nog toe geen nadere actie

De ateliereigenaresse werd vorig jaar ontboden bij de gemeente. ,,Ik kreeg toen te verstaan dat ik in september een brief van de gemeente kon verwachten over de wijze waarop zij de handhaving op mijn locatie aan de Tolberterstraat gaat aanpakken. Ik hield er ernstig rekening mee dat ik hier in aantal vierkante meter fors terug moest.’‘ Tot op heden ondernam de gemeente evenwel geen nadere actie. Smid gaat er daarom nu vanuit dat haar bloemenatelier aan huis geen beperkingen krijgt opgelegd.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Westerkwartier

Nieuws

menu